Anna var gravid med sitt första barn och hade gått nästan tre veckor över tiden. Ändå skickades hon hem från Ystad lasarett och hennes bebis dog i magen. Personalbrist kan ha bidragit till händelsen, som nu är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg.
I juni avslöjade ETC Malmö att personalbrist gjorde att Skånes förlossningsvård helt saknade marginaler under sommarsemestrarna. Förlossningsavdelningen på Ystad lasarett hade minimibemanning med en barnmorska mindre i tjänst, trots högt patienttryck.
Det var hit höggravida förstföderskan Anna och hennes sambo kom i mitten av juni, nästan tre veckor efter förväntat födelsedatum. Besöket slutade i tragedi två dagar senare då barnet dog i magen.
– Vi anser att vi blivit felaktigt behandlade och att detta lett till att vi förlorat vår dotter. Det här hade kunnat undvikas, säger Anna som nyligen anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Ringde tre gånger
Enligt anmälan ringde hon förlossningsavdelningen på Ystads lasarett tre gånger innan hon blev inlagd. Anna förklarade att hon var gravid med sitt första barn och långt över tiden.
– De tyckte inte jag behövde komma in och jag ifrågasätter hur de kan bedöma detta på telefon, säger Anna.
När hon väl blev inlagd försökte personal sätta igång födseln, men utan resultat. Anna frågade om möjlighet till kejsarsnitt men fick istället vänta till nästa morgon då igångsättningsförsöken återupptogs.
De avbröts senare under dagen. Enligt anmälan hänvisade barnmorskorna till personalbrist och att de var tvungna att prioritera andra patienter. Anna anser att det var en allvarlig felbedömning.
– Är man inlagd ska det finnas rutiner och en handlingsplan. Jag var så långt gången att de skulle sätta igång födseln men istället skyllde de på att de hade personalbrist, säger hon.
Anna fick sedan vänta hela dagen och undersöktes av en läkare på kvällen. Enligt anmälan konstaterade denne att Anna visade tecken på infektion och att det fanns vissa svårigheter att höra barnets hjärtljud. Ändå skickades hon och sambon hem tillfälligt över natten.
– Innan vi åkte fick jag antibiotika insprutat i blodet, skriver Anna i anmälan.
Mardrömsförlossning
Följande morgon var paret på sjukhuset vid åtta men någon undersökning gjordes inte förrän halv tio, enligt anmälan. Då konstaterade läkare att dottern avlidit i magen och Anna tvingades att föda sitt döda barn. Hon beskriver förlossningen som en ren mardröm.
– Såklart blev vi chockade och ledsna. I denna sorg var vi också arga på hur vi blivit behandlade på förlossningsavdelningen, skriver Anna i anmälan, och lägger till att obduktionen visade att dottern inte lidit av någon sjukdom.
Mats Molt är chefläkare på Ystads lasarett. Han säger att händelsen är tragisk och att den även påverkat personalen på förlossningsavdelningen.
– Att föräldrarna mår förfärligt dåligt förstår jag, men även personalen mår mycket dåligt. Det är ingen som vill att sådana här fel ska inträffa, säger han.
Enligt Mats Molt pågår just nu en intern utredning som ska vara klar den 30 november, och innan dess vill han inte kommentera fallet i detalj. Han säger dock att det rådde normal sommarbemanning den dag då igångsättningsförsöken av Anna avbröts.
– Men man beskriver också att arbetsbelastningen var hög, särskilt under förmiddagen. Dock inte så hög att man valde att hänvisa patienter till andra sjukhus, säger Mats Molt.
”Låter inte rätt”
Enligt Annas anmälan skickades hon och sambon hem tillfälligt över natten trots att det var svårt att höra barnets hjärtljud. Mats Molt säger att det självklart låter allvarligt.
– Det låter inte rätt, men vi måste få information om exakt vad som skett och varför det skett. Utredningen ska visa detta, säger han.
Trots att det är över fyra månader sedan Annas ofödda barn dog så har Ystads lasarett varken lex Maria-anmält händelsen eller lyckats slutföra sin egen utredning. Enligt Mats Molt beror detta dels på att en medarbetare som arbetade med utredningen blev sjuk, och dels på att fallet är komplext.
– Många intervjuer ska göras, underlag tas fram och föräldrarna kontaktas. Vi tittar både på om det finns ett organisatoriskt problem och på om den medicinska bedömningen varit riktigt. Det blir en lex Maria-anmälan om några veckor. Att den dröjt ser jag inte som något konstigt eftersom man vill lämna in den med bästa möjliga underlag, säger Mats Molt.
Anna har knappt hört av någon från Ystads lasarett efter den traumatiska födseln. För en månad sedan ringde en verksamhetschef henne och berättade att det pågick en utredning och att rutiner på förlossningsavdelningen kan komma att ses över.
– Det måste bli någon sorts skärpning i hur de agerar. Personalen på sjukhuset är experterna, inte vi patienter, säger Anna.
Fotnot: Anna heter egentligen något annat.