De senaste åren har fyra av Sveriges största Malta-registrerade nätspelsföretag bara betalat mellan 5 och 9 procent i bolagsskatt. Det innebär att de undvikit skatt på 1,2 miljarder kronor eftersom bolagsskatten i Sverige är 22 procent.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är ju i sig skandalöst och visar på ett grundläggande problem vi har. Väldigt många bolag anser sig ha rätt att undanhålla svenska staten skatt genom aggressiv skatteplanering och fiffel, säger Daniel Sestrajcic, skattepolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Vill inte avskaffa monopolet
Förra året röstade riksdagen för att spelmonopolet ska avskaffas. Även Vänsterpartiet röstade för men har i efterhand hävdat att ledamötena missade att reservera sig och att partiet fortfarande är emot ett avskaffande av monopolet. Tanken är att det 2018 ska ersättas av ett licenssystem som skulle kunna innebära att företag som Betsson och Unibet kan registrera sig i Sverige och betala skatt här. Daniel Sestrajcic menar att det ändå inte motiverar att slopa spelmonopolet.
– Spelmonopolet fyller många andra syften och funktioner. Till exempel att vi inte vill ha en fri spelmarknad med allt det negativa det innebär. Vi tycker det är rimligt att ha en reglerad spelmarknad där så mycket som möjligt går via Svenska spel. Det betyder mer intäkter till staten och välfärden men också mer intäkter till den frivilliga sektorn som till exempel ungdomsidrotten, säger Daniel Sestrajcic.
Lämnar inte Malta
Och även om ett licenssystem införs i Sverige till 2018 är det inte troligt att spelbolagen lämnar Malta. Betsson har haft verksamhet i landet sedan 2005 och menar att den inte går att flytta hur som helst.
– Hade Sverige erbjudit oss en licens 2005 hade det sett annorlunda ut. Nu har vi byggt upp en verksamhet och det är inte så att man flyttar den utan vidare, Malin Sparf-Rydberg, kommunikationschef på Betsson, till DI Digital.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Så mycket har de sparat på skatt de senaste åren
Betsson: 540 miljoner kronor 2011–2015. Genomsnittlig skattesats: 5,3 procent
Unibet: 472 miljoner kronor 2010–2014. Genomsnittlig skattesats: 8,1 procent
Nettent: 114 miljoner kronor 2012–2013. Genomsnittlig skattesats: 8,7 procent.
Mr Green: 14,1 miljoner kronor 2014–2015. Genomsnittlig skattesats: 8,1 procent
Bolagsskatt i Sverige: 22 procent
Källa: DI Digital