Idag presenterade lagmannen Gudrun Antemar sitt betänkande om hur straffskyddet för integriteten ska förbättras och moderniseras. Förslagen som Antemars utredning, som har kallats näthatutredningen, landar i innebär en skärpning av straff och en formulering för bland annat olaga integritetsintrång och olaga hot, där lagen tidigare har varit bristfällig, och ska bättre kunna skydda människors integritet på internet.
– Några av förslagen är väldigt bra, bland annat det om olaga integritetsintrång som speciellt tar sikte på hämndporr. Där har lagstiftningen tidigare varit väldigt otydlig, det har hamnat under förtal. Att lagstiftningen kring olaga hot också skärps, så att man varken får sprida eller hota med att sprida till exempel hämndporr är bra, säger Vian Tahir, kommunikationsansvarig för Nätaktivisterna, som utbildar ungdomar i lag och rätt på internet, antirasism och nätaktivism.
– Ett annat förslag som är viktigt för oss är att ansvaret för den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla, som till exempel tidningarna och deras kommentarsfält, blir större – det är väldigt intressant och väldigt bra. Framförallt att hets mot folkgrupp lyfts.
Vian Tahir säger dock att det inte alltid är lagstiftningen som brister när kränkningar på internet inte utreds eller lagförs.
– Ofta handlar det om kompetensen hos utredaren. Skärpta lagar är ett slag i luften om polisen inte har kompetensen som krävs för att utreda brotten, så om de ska ha någon effekt måste attityd och kunskapsändring följa med.
Risk för mörkertal
Även Jenny Bengtsson, som är ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm och Gotland och ledarskribent i Dagens ETC och som själv många gånger har utsatts för näthat, tror att det krävs en satsning hos polisen för att skärpta lagar ska göra skillnad.
– Det är jättebra om lagarna skärps så att vi som går runt och tittar över axeln för att någon har hotat oss kan slappna av lite, men det krävs resurser och utbildning hos polisen för att lagarna ska efterföljas. Annars är risken att vi får ett stort mörkertal, att många struntar i att anmäla brotten för att de inte ser att det leder någonstans.
Jenny Bengtsson berättar att hon själv har anmält ett flertal näthatare, men utan effekt.
– Jag måste ha fått anmälningar nedlagda trettio gånger, jag hoppas verkligen att vi ser en förändring.