25
Enligt Gloria Mark, forskare vid Kaliforniens universitet, tar det 25 minuter att återfå koncentrationsnivån efter att du har blivit avbruten. När du väl är inne i ett arbete och jobbar koncentrerat kan det räcka med att en kollega frågar efter en ”snabb input” för att bryta din koncentration och därefter tar det alltså nästan en halvtimme innan du är tillbaka på samma nivå igen, enligt Mark.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
6
Sex timmars arbetsdag är en tanke som sprider sig som en löpeld i Sverige, och ett av huvudargumenten är att med rätt koncentrationsnivå hinner man göra samma arbete på sex timmar som man gör på åtta.
Koncentrerad fast du inte vet det
Koncentrerad, i det här fallet i meningen uppmärksam, är man hela tiden. I forskningen kallas det att man är låggradigt uppmärksam. På det sättet kan man hantera vardagssituationer som att promenera eller att hantera vissa föremål, alltså saker som hjärnan har lärt sig men som strikt sett behöver en viss koncentrationsnivå. Dessutom är den mänskliga hjärnan så smart att den registrerar om en sådan ”vardagskunskap” helt plötsligt skulle behöva en högre koncentrationsnivå och då kickar fokuset in.
Du blir mer koncentrerad över tid
Barn och koncentration brukar inte alltid gå helt hand i hand, vilket har en biologisk förklaring. Genom att studera barn från födseln och framåt har man sett hur barn under sitt första levnadsår är mycket lättdistraherat och fokuserar på det som för tillfället är mest framträdande i den direkta omgivningen. Under det andra levnadsåret kan ett barn koncentrera sig på ett konkret föremål på eget initiativ och under det tredje året börjar barn kunna utveckla förmågan att koncentrera sig på något på andras initiativ.
Fem tips för dig som vill öka din koncentrationsförmåga
1. Stretcha din koncentration – öva på att koncentrera dig på en sak allt längre tid.
2. Fokusera på en sak i taget – en gyllene regel enligt coacher inom personlig utveckling.
3. Skjut inte upp saker – att skjuta upp saker är ett tecken på att man saknar koncentration, och att ha saker ”liggande” innebär att det blir svårare att koncentrera sig på nya projekt.
4. Avskärma dig från omvärlden – i allt som händer runt dig finns det distraktioner, och ju mer avskild du är, desto lättare är det att koncentrera sig.
5. Utveckla en ”nu eller aldrig” princip – att tänka för sig själv att informationen man tar in bara är tillgänglig nu förbättrar din koncentrationsförmåga och ditt fokus.
Diagnos: koncentrationssvårigheter
Alla har inte lika lätt att koncentrera sig, och oftast märker man detta i ett barns unga år. Enligt Vårdguiden ställs det höga krav på elever i skolan att kunna koncentrera sig på egen hand på en uppgift och det är ofta då som ett barns koncentrationssvårigheter upptäcks. Då handlar det ofta om diagnosen ADHD eller ADD. Det uppskattas att 2,5 procent av alla vuxna och 3–6 procent av alla barn i Sverige har ADHD eller ADD.