– Man tänker ju att man inte blir av med jobbet i dag för att man tar ett förtroendeuppdrag, säger Katja som trots varningar från andra anställda tog sig an rollen som skyddsombud.
Men när Katjas och Majas visstidsanställningar tog slut valde rektorn att anställa ny personal i stället för att återanställa dem. Ingen av dem upplevde att det fanns några tydliga skäl till att de inte fick fortsätta. Susanna Stark som är rektor på Hällefors folkhögskola hänvisar till styrelseordföranden Susanne Grundström som menar att det var helt i sin ordning att anställningarna upphörde.
– De hade visstidsanställningar och när tiden tog slut valde man att anställa nya personer.
”Skolan kommer inte att överleva”
När Katja och Maja tog sig an uppdragen som skyddsombud läste de in sig på arbetsmiljölagen och de läste en oberoende kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön där det framkom att relationen till rektorn är en hög riskfaktor. De uppfattade snart att det fanns stora problem på arbetsplatsen. Bland annat fanns det en rädsla hos personalen för att ifrågasätta ledningen. Även den höga personalomsättningen oroade Maja och Katja. Folkhögskolan har ett 20-tal anställda och under de sex år som nuvarande rektor har varit anställd har minst 26 personer slutat.
Maja var själv deltagare på skolan för några år sedan och hon berättar att den har betytt mycket för henne och att hon därför vill göra vad hon kan för att den ska vara så bra som möjligt.
Det är oron över skolans framtid som är anledningen till att de båda nu har skrivit ett öppet brev till Hällefors kommun, som är en av skolans huvudmän, där de begär att kommunfullmäktige agerar, att styrelseordföranden avgår och att rektorn friställs.
– Om det fortsätter så här kommer inte skolan att överleva säger Maja.
Hon befarar att oron i personalen, den dåliga arbetsmiljön, den höga personalomsättningen, bristen på kontinuitet och att kompetent personal försvinner försämrar skolans rykte så att det blir färre sökande.
Susanne Grundström delar inte den oron.
– Jag är mer orolig för att det sprids en ogrundad oro, säger hon.
Anledningen till den höga personalomsättningen, menar hon är att man inför varje läsår lägger nya kurser och därför väljer att anställa personal på visstid. Hon tror inte att det är något problem för deltagarna eller för skolan att personalomsättningen är hög. Det hör till en dynamisk verksamhet, som en folkhögskola ju är.
Aldrig helt utan
I brevet till kommunen framkommer att arbetsplatsen nu saknar både fackklubb och skyddsombud. Vilket, enligt de undertecknade, beror på att personalen inte vågar ta på sig förtroendeuppdrag i rädsla för repressalier. Från fackförbundet SFHL, Svenska Folkhögskolans Lärarförbund, bekräftas att det saknas en aktiv fackklubb men de har svårt att få fram uppgifter om huruvida det finns skyddsombud eller inte. Susanne Grundström berättar att det finns ett skyddsombud. För närvarande är dock den personen sjukskriven.
– Det är upp till personalen att utse ett nytt skyddsombud vilket inte har skett. Men när det saknas ett ombud från personalen så träder de regionala skyddsombuden in och man står aldrig helt utan skyddsombud, säger Grundström.
Katja hoppas att de ska få gehör för den kritik de nu riktar mot ledningen och för den oro de uttrycker.
– Man borde kunna organisera om så att kompetent personal kan använda sina resurser till att utveckla verksamheten och inte åt att släcka bränder, säger hon.