BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Syftet med städningen är att få bort sådant som gamla lantbruksmaskiner, som kan börja läcka ut ut miljöfarliga ämnen när de rostar sönder. När den årliga städningen startade 2007 så fanns det på gårdarna inte bara skrotade fordon. Till det som har omhändertagits finns även stora mängder gifter, som DDT och arsenik. Där fanns dessutom sprängmedel.
– Vi engagerar oss i detta för att få bort ett miljöproblem. Det är dessutom ett stort slöseri med resurser, då material som kan återvinnas blir liggande, säga Johanna Ragnartz.
”Ett gemensamt problem”
Samarbetet mellan miljöorganisationen och försäkringsbolaget startade av en slump.
– Det började på personplanet, med att det var några som hittade varandra och insåg att här hade vi ett gemensamt problem som vi kunde göra något åt, säger Johanna Ragnartz.
Städningen börjar nu varje år i Skåne och fortsätter sedan norrut där 11 av landets 23 länsförsäkringsbolag är med i samarbetet. Att det görs på våren är helt enkelt för att det är en passande årstid för den typen av aktivitet.
– Det finns en mental öppning för att städa upp och göra i ordning när snön försvinner. För lantbrukarna innebär det att de får hjälp med att få till en bättre arbetsmiljö inför säsongen, säger Johanna Ragnartz.
Rätt till subventionerad hjälp
För lantbrukarna är hjälpen med städning något de kan få tillgång till genom en tilläggsförsäkring som ger dem rätt till gratis eller subventionerad hjälp med att ta hand om skot och miljöfarliga avfall. Utöver fordon, redskap och kemikalier har det med tiden kommit att handla mycket om plast.
– På lantbruken är det från ensilagen som det blir mycket plastavfall över, som det för lantbrukarnas del kan vara svårt att bli av med, säger Johanna Ragnartz.
Problemet med plast är att det aldrig bryts ner helt. Det bryts däremot ner i allt mindre beståndsdelar. Att dessa mindre beståndsdelar kan ta sig in i levande organismer med tiden uppmärksammades först i havsmiljö men gäller även på land.
– Även djur på land, som maskar, sätter i sig små bitar av plats som på så sätt tar sig in även i vår näringskedja, säger Johanna Ragnartz.
Registrerade fordon tas inte emot
Årets städning drog igång i mars. De lantbrukare som har tecknat en återvinningsförsäkring har kunnat boka upphämtning av skrot och miljöfarligt avfall.
– Det vi får in stora mängder av är bekämpningsmedel, olja, oljefilter, lysrör och färgavfall, säger Andreas Frössberg, projektledare vid Håll Sverige rent.
Registrerade fordon som bilar tas inte emot inom försäkringen. Men mycket annat av metall samlas in.
– Vi får in vagnar, järnbalkar och allt möjligt annat som du kan hitta på ett lantbruk, säger Andreas Frössberg.
Metallen går till återvinning, vilket också plast i gott skick gör. Övrigt plastmaterial används för energiåtervinning.