Se pressträffen här från 09.30
Klockan 09.30 på onsdagsmorgonen håller chefsåklagare Krister Petersson och spaningsledare Hans Melander pressträff angående utredningen om mordet på Olof Palme.
Krister Peterson pekar ut Skandiamannen Stig Engström som misstänkt för mordet.
– Beträffande denna utredning anser jag att vi har kommit så långt som man kan begära utav utredningen. Vi kommer inte runt en person som misstänkt gärningsman. Den personen är Stig Engström, säger Krister Petersson.
– Förundersökningen läggs ner med motiveringen att den misstänkta är avliden.
Spaningsledare Hans Melander går igenom bevisläget, bland annat detaljer kring de kulor som hittats på mordplatsen. Totalt har nästan 800 vapen provskjutits under utredningen. Nationellt forensiskt centrum gör enligt spaningsledaren bedömningen att det skulle vara mycket svårt att koppla ett vapen till kulorna idag, eftersom kulorna är ”demolerade” och det kan ha skett åverkan på ett eventuellt vapen.
Man går också igenom andra misstänkta och tidigare uppslag i utredningen, bland annat Christer Pettersson, PKK och Sydafrika.
Gällande Stig Engström säger Hans Melander att hans uppgifter inte stämde överens med övriga vittnen, och att man började titta närmare på honom 2017.
Det har diskuterats mycket om gärningsmannen agerat som del av en konspiration, men något stöd för detta har man inte kunnat hitta säger Krister Petersson.
– Men det går inte helt att avfärda.
Det utredningen har att arbeta med är samma tekniska bevisning som fanns vid mordtillfället, konstaterar Krister Petersson med anledning av att man inte kunnat hitta något vapen.
– Den tekniska bevisningen kommer inte kunna ge oss någon hjälp av allt att döma. Vi måste bedöma det efter befintligt material.
Krister Peterson går igenom vittnesuppgifter från utredningen. Enligt flera vittnen har den misstänkta gärningsmannen haft en längre jacka eller rock. Ett annat vittne har angett att personen ifråga hade keps. Detta samt andra signalement stämmer överens med Stig Engström.
– Det som är märkligt är att inget annat vittne pekat ut Stig Engström som närvarande på brottsplatsen, vilket han själv uppgett. Om han varit där så har han försvunnit innan något vittne uppfattat det.
– Men några av hans egna uppgifter om vad han gjort stämmer till delar överens med hur gärningsmannen agerade.
Krister Petersson säger att Stig Engström haft vana av vapenhantering genom sin militära bakgrund.
– Men vi kan inte sätta ett vapen i handen på honom.
Man har gjort beslag på åtminstone ett vapen som stämde överens med den kaliber på kulorna som återfanns på brottsplatsen, men Nationellt forensiskt centrum har inte fått det att passa.
Krister Petersson går igenom det som är känt om Stig Engströms förehavanden på mordkvällen. Han jobbade då över i Skandiahuset, och träffade på makarna Palme på väg mot tunnelbanan. ”Enligt vår uppfattning har Stig Engström haft med sig ett vapen på Sveavägen”, står det i Åklagamyndighetens Powerpoint-presentation.
Enligt Stig Engström själv talade han med Lisbeth Palme i samband med mordet, något som dock inte har kunnat styrkas i utredningen. Flera andra uppgifter som Stig Engström lämnat stämmer inte heller överens med övrig utredning.
– Frågan vi ställt oss är: Vad gjorde Stig Engström under de 20 minuter som ingen sett honom? Är det en person som bara vill hamna i rampljuset och göra sig själv viktigare? Eller ligger det något annat bakom?
Krister Petersson går igenom en tidig promemoria som finns i utredningen. Man har förevisat ett foto på Stig Engström för ett vittne.
– Promemorian är häpnadsväckande och innehåller slutsatser som vi inte begriper, att det måste vara en annan person som är klädd på samma sätt som Stig Engström.
Konsekvensen av promemorian blev att Stig Engström avfördes från utredningen.
– Jag tycker att det finns flera svårförklarade omständigheter rörande Stig Engström. Hade vi varit aktiva redan för 34 år sedan så hade Stig Engström enligt min uppfattning blivit frihetsberövad. Jag hade anhållit honom om han inte kunnat lämna nöjaktiga förklaringar, säger Krister Petersson.
Enligt honom finns det tillräckligt med omständigheter för att Stig Engström hade kunnat bli häktad.
– Jag är inte så dum att jag säger att detta materialet ensamt i sig är tillräckligt för att styrka brottet. Men det hade gett oss en rimlig chans att bygga upp ett case mot honom, att säkra ett mordvapen och göra andra utredningsåtgärder. Nu kan vi inte göra det. Engström är död och tiden har gått.
Det går under dessa omständigheter inte att komma runt Stig Engström som misstänkt gärningsman.
– Även om vi utreder detta i många år till så kommer vi tillbaka till att Stig Engströms agerande gör honom till misstänkt i ärendet. Det är svårt att tro att vi efter 34 år ska komma vidare med utredningsåtgärder som kan ge något ytterligare. Med den framtidsutsikten menar jag att det beslut jag kan fatta är att lägga ner förundersökningen, med motiveringen att den misstänkte är avliden.
Hade dessa uppgifter räckt för att kunna väcka åtal om Engström varit i livet?
– Som jag hoppas framgått hade det enligt min uppgift räckt för att han skulle blivit frihetsberövad om han inte kunnat lämna en rimlig förklaring. Min bedömning är att om jag skulle gå till domstol så skulle det räcka för att han skulle bli häktad och att vi skulle få ytterligare tid på oss att utreda. Det är det som det syftar till, dessa tvångsmedel, exempelvis att eftersöka vapen och göra teknisk utredning, säger Krister Petersson.
– Detta i sig skulle inte lett till en fällande dom men det skulle ha varit en väg fram mot en fällande dom som har passerat gränsen för sannolika skäl, enligt min uppfattning.
Skandiamannen
En då 52-årig man som jobbade som reklamkonsulent på försäkringsbolaget Skandias huvudkontor i samma kvarter på Sveavägen som mordplatsen. Han befann sig bevisningen på platsen omedelbart efter mordet, och har gett vittnesmål, där han själv påstått att han lade Olof Palme i framstupa sidoläge, vilket dock aldrig bekräftades.
Han framträdde flera gånger i media och lät även iscensätta en egen filmad rekonstruktion av mordet, i egenskap av vittne.
Flera böcker och granskningar har pekat ut honom, däribland privatspanaren Sven Anér, tidningen Proletären och Lars Larssons bok ”Nationens fiende” från 2016, samt Magasinet Filter 2018, vars journalist Thomas Pettersson belönades med Guldspaden för tolv års grävande bakom avslöjandet. Att det var efter Filters reportage som utredningen fick en viss ny energi tolkar många som att det är rätt spår.
Skandiamannen var aktiv i Moderaterna i Täby, rörde sig i högerkretsar med överstar och diplomater och ska enligt flera uppgifter ha hyst en fientlighet mot Palme.
Han hade kunskaper om och tillgång till vapen, hade tävlat i pistolskytte och hade en nära vän och granne med ett större vapenlager, där bland annat revolvrar av den Magnum-typ som användes vid mordet.
Skandiamannen avled den 26 juni 2000.