– Vi har jurister som tittar på det just nu. De gör en juridisk bedömning kring om vårdgivaren har gått över gränsen för själv avtalet. Tjänstemännen på regionen gör en medicinsk bedömning om det är en patientsäker verksamhet eller inte. Sedan lägger de fram ett förslag om hur vi ska agera. Min bedömning är att vi troligtvis säger upp avtalet, om de föreslår det, säger Johan Fält (M) som är ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.
Får medhåll
Han får medhåll av Ann-Christine Andersson (S) som är andra vice ordförande i samma nämnd.
– Jag har fått uppfattningen att tjänstemännen kommer att rekommendera att vi säger upp avtalet. Men processen är inte färdig än, och vårdcentralsägaren har rätt att bemöta ytterligare några frågor, säger Ann-Christine Andersson (S) som är andra vice ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.
Larmade för ett år sedan
Det var Socialdemokraterna som för ett år sedan föreslog att man skulle göra en granskning av vårdcentralen. Då hade vårdcentralen redan fått böta för att ha fuskat med listningsblanketter och tvingats ändra sina rutiner eftersom IVO anmärkt på att instrumenten de använde vid omskärningar inte var steriliserade. Ann-Christine Andersson hade hört ryktesvägen att det fanns andra saker som inte stod rätt till på vårdcentralen.
– Vi har rätt mycket partifolk som bor i Bergsjön. När jag hörde från flera olika personer att någonting inte stämde, och då föreslog jag en fördjupad uppföljning så att vi skulle kunna åtgärda bristerna eller avfärda ryktena, säger hon.
Fördjupad utredning
Hon fick gehör från de andra politikerna i nämnden och förra våren inleddes den fördjupade utredningen om situationen på vårdcentralen. Sedan dess har läkare och tjänstemän från regionen granskat patientjournaler, gjort oannonserade besök och haft möten med vårdgivaren. Nu börjar de bli klara med sin rapport, som troligen hamnar på Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds bord vid deras nästa möte som äger rum den första februari.
Hastigt brutna avtal ovanllga
Att regionen hastigt bryter ett avtal med vårdcentraler är mycket ovanligt. Det hände för ett drygt år sedan med vårdcentralen Angered care som var tvungen att stänga över en natt. Nu är den vårdcentralsägaren dömd för grov ekonomisk brottslighet och hans företag är skyldig regionen 22 miljoner kronor. Ann-Christine Andersson säger att situationen på vårdcentralen Östra Göteborg inte verkar lika allvarlig som på Angered care.
– De som drev Angered care var ju kriminella. Den här vårdcentralen är inte alls på den nivån. Men jag har ändå en känsla av att de känner sig väldigt stressade av den här granskningen, säger hon.
Skärpte uppföljningarna
Efter att Angered cares skandalomsusade verksamhet avslöjades så skärpte regionen sin uppföljning av vårdcentralerna. De har bland annat anställt fler personer på regionens koncernkontor, som är de som granskar att vårdcentralerna följer sina avtal.
– Jag skulle säga att vi skärpt till uppföljningen oerhört mycket. Vi gjorde en omorganisation som inte alls blev bra, men nu har vi en helt annan typ av uppföljning som fungerar bättre.
Är det senaste årets avslöjade brister på vårdcentraler i Göteborg ett tecken på att granskningen blivit hårdare eller att fler vårdcentraler missköter sig nu än tidigare?
– Min bedömning är inte att det är fler som inte håller måttet. Vi har 63 vårdcentraler i Göteborg och de allra flesta sköter sig alldeles utmärkt, säger han.
Trots alla anmärkningar som vårdcentralen Östra Göteborg fått de senaste åren har de kunnat driva sin verksamhet vidare som vanligt. De har över 4 000 patienter listade hos sig. Nu har det snart gått ett år sedan Ann-Christine Andersson föreslog en noggrannare granskning av vårdcentralen. Ändå tycker hon inte att de kunde ha agerat snabbare.
– I fallet med Angered care var vi till exempel tvungna att invänta en rapport från IVO. Men så fort vi fick den krävde jag ett extra nämndmöte för jag kunde inte garantera patientsäkerheten fram till vårt nästa ordinarie möte som var tre veckor senare. I fallet med Östra Göteborg tycker jag inte heller vi kunde agerat snabbare. Jag la fram mitt yrkande direkt när jag nåddes av ryktena.
Men det var snart ett år sedan och utredningen är fortfarande inte färdig?
– Det tar sin lilla tid när det ska granskas och man ska fatta ett beslut. Ett år är egentligen alldeles för lång tid, men å andra sidan måste rättssäkerheten också skyddas, säger hon.