BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I sista stycket som är skrivet av vd:n Peter Ahlberg ändras både ton och innehåll radikalt. Helt utan koppling till övrigt innehåll i brevet går han i hånfulla ordalag till attack mot feminism och jämställdhet.
”Jag protesterar. Jag totalvänder mig mot allt förskönande som skrivits om jämställdhet och feminism. Finns inget ämne som är så kärnvapenladdat.
I Sverige alltså. Nåde den arme man som smiter från disken och slingrar sig från matlagning. Omedelbar dödsdom väntar.”, inleder Peter Ahlberg stycket.
– Det är helt lösryckt. Jag brukar oftast inte läsa nyhetsbrevet och det var en ren slump att jag såg det. Jag var inte den enda som blev upprörd, säger en Dollarstore-anställd som vill vara anonym.
Växt snabbt
På senare år har lågpriskedjan Dollarstore vuxit explosionsartat och i dag finns 53 butiker över hela landet, som tillsammans omsätter mer än en miljard kronor. Peter Ahlberg startade den första butiken 1999 och har varit vd med undantag för 2008–2010 då han drabbades av utmattningssyndrom och posten tillfälligt togs över av hans far.
I nyhetsbrevet fortsätter han sin attack med att anklaga regeringen, Fi, och kommunister för att rada upp ”sina sämsta tänkbara bödlar” mot de män som inte bekänner sig till jämställdhet.
Peter Ahlberg vill inte låta sig intervjuas men på frågan varför han skrev stycket svarar han kort i mejl ”Varför inte?”.
Vad menar du med att dödsdom väntar den man som smiter från städning och matlagning?
– Jag är dålig på att skämta. Borde skrivit; smisk från Schyman väntar, skriver Peter Ahlberg i mejl till Dagens ETC.
Hur påverkar din syn på jämställdhet ditt sätt att leda företaget?
– Den högst betalda är en kvinna. Åtta administrativa chefer, fem är kvinnor.
Nyhetsbrevet avslutar han med att slå fast att han gärna blir kallad ”mansgris” men att ”hen” är det värsta epitet han vet. Sedan önskar han alla medarbetare en trevlig helg.
– Jag har diskuterat det med kollegor på jobbet. Nästan alla tyckte att det var direkt olämpligt, det är ju att försöka att påverka folk i en politisk riktning, säger den Dollarstoreanställde.
Peter Ahlberg menar att han i vissa situationer vill påverka sina anställda politiskt.
– Ja. Berättar någon för mig att de tänker rösta på ett extremt höger- eller vänsterparti så skulle jag nog försöka leda dem bort från den tanken, skriver han i mejl men vägrar ge några exempel på vad han ser som extrema höger- eller vänsterpartier.
Trots att han kan tänka sig att påverka sina anställda politiskt menar han att det inte innebär att han vill att de ska rösta på samma sätt som honom.
– Att jag inte sympatiserar med regeringen och deras politik behöver inte påverka deras val.
Omskriven och hyllad
Peter Ahlberg är omskriven i både lokal och rikstäckande media. Han beskrivs ofta som en rebell som går sin egna vägar och han har fått flera priser för sitt företagande. Men Peter Ahlberg dömdes också till villkorligt fängelsestraff 2011 efter att ha misshandlat en man som provjobbade i en Dollarstore-butik. Enligt domen sökte han upp mannen i hans hem och slog oprovocerat ner honom i hallen.
”Att gärningen skett i NN:s hem, en plats där man normalt sett ska kunna känna sig trygg, är också allvarligt. Till det kommer att slagen riktats mot NN:s huvud och denne har fått skador bestående av blånader, svullnad och sårskada”, skriver Östersunds tingsrätt i domen.
Peter Ahlberg erkände misshandeln men slapp fängelse då han var tidigare ostraffad och levde under ordnade förhållanden.
– Jag önskar att det aldrig hänt, skriver han till Dagens ETC.
Har dina anställda någon anledning att vara rädda för dig med tanke på att du är dömd för misshandel?
– Det måste du nog fråga mina medarbetare.
”Jag är en tjuv”
Samma år som misshandelsdomen föll uppmärksammades Dollarstore av media i hela landet för ett ovanligt tilltag mot butikssnatterier. Kedjan erbjöd ertappade snattare att arbeta
i butik en dag med en skylt runt halsen med texten: ”Jag är en tjuv. Jag snattade från Dollarstore”. I gengäld skulle de slippa polisanmälan och Dollarstores egen ”administrationsavgift” på 1 500 kronor. Tunga jurister dömde ut tilltaget som olagligt.
– Många av de faktorer som krävs för utpressning kan träda in i ett sådant här läge. Det finns ett liknande fall där en butiksägare dömdes för brott, sa kammaråklagare Staffan Blyberg till Östersundsposten.
Peter Ahlberg skriver att han inte vet hur länge ”erbjudandet” fanns kvar.
Hetsar mot jämställdhet i nyhetsbrev
Strax före påsk 2017 får anställda på Dollarstore ett nyhetsbrev där Peter Ahlberg ondgör sig över feminism och jämställdhet. Han skriver att han totalvänder sig mot ”allt förskönande som skrivits om jämställdhet” och att män som inte vill diska eller laga mat kan vänta sig ”omedelbar dödsdom”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bryter med hembygden
2014 beslutar Peter Ahlberg att flytta Dollarstores huvudlager till Stockholm från Svenstavik i Bergs kommun i Jämtland där han bor. Han motiverar flytten med två skäl, dels expanderar företaget mest i södra Sverige, dels känner han sig inte längre välkommen i Jämtland sedan han nekats bygglov av en 220 kvadratmeter stor villa i Berg. Senare flyttar han själv till Stockholm.
Döms för misshandel
2011 döms Peter Ahlberg för en misshandel som inträffade 2009. Peter Ahlberg sökte upp en man som provjobbade i en butik och slog honom blodig
i hans hem. Han erkänner men slipper fängelsestraff eftersom han tidigare är ostraffad och lever under ordnade förhållanden. I stället dömer Östersunds tingsrätt honom till två månaders villkorligt fängelsestraff och skyddstillsyn.
Skapar uppmärksamhet med tjuvskylt
Dollarstore blir 2011 omskrivet av media i hela landet sedan de infört ett ”erbjudande” till ertappade snattare: Slipp böter mot att arbeta en dag i butik med en skylt där det står ”Jag är en tjuv. Jag snattade från Dollarstore”. Peter Ahlberg säger att han främst vill skapa debatt om butikssnatterier men jurister bedömer att tilltaget kan räknas som utpressning.