Simon Safari, ordförande för hyresgästföreningen i Stockholm är oroad över affären.
– Vi tycker att det är väldigt riskabelt att beslutsfattarna inte finns i Sverige. Det oroar oss att det är utländskt kapital som flyttar in och tar våra hem. Händer det saker och ting kommer vi inte att kunna ha direktkontakt med den som äger och ha diskussioner om upprustningar, nyproduktion, service och förvaltning. Med det sagt ska man inte måla allting svart, det återstår att se vad de åtar sig och vad de levererar, säger han.
Victoria Park har sedan tidigare 500 lägenheter i Stockholm. Simon Safari säger att han inte har någon egen erfarenhet av bolaget, men han har pratat med hyresgästföreningens lokala förhandlare och förtroendevalda som mött bolaget.
– De har inte de gladaste minnena från Victoria Park. Jag hoppas att de rensat ut sin garderob och börjar ta det här på allvar. Det vi talar om är att förvalta och utveckla folks hem. Det är inte vilken spekulationsvara som helst, säger han.
Kantat av skandaler
Victoria Park etablerades för snart tio år sedan. Affärsidén går ut på att köpa lägenheter med renoveringsbehov, rusta upp dem och sedan hyra ut dem till nya hyresgäster som får en hyra som är i snitt 40 procent högre än den tidigare. Bolaget växer år för år och har idag drygt 14 000 lägenheter i tolv svenska städer. På nästan varje plats bolaget har dykt upp har det skapat skandaler. ETC Göteborg har tidigare berättat om dåligt skötta renoveringar i Lövgärdet och andra medier har rapporterat om hyresgäster i Örebro som tvingats bo i 14 grader kalla lägenheter. Hyresgäster i Växjö har kallat Victoria Park ”En hyresvärd från helvetet”.
Bolagets affärsidé har dock visat sig vara väldigt lönsam. Den senaste årsredovisningen, från 2017, visar på en rörelsevinst på 2,5 miljarder. Flera utländska storbolag har visat intresse för Victoria Park och förra året var det amerikanska riskkapitalbolaget Starwood inblandade i en budstrid om att bli storägare i bolaget. Striden vanns dock av Tysklands största bostadsbolag Vonovia som nu är majoritetsägare. Men intresset från riskkapitalbolag lär inte minska framöver.
Bostadsbristen är alarmerande i stora delar av Sverige. Framförallt saknas hyresrätter, vilket har gjort att experter har utnämnt branschen som princip riskfri att investera i, även i områden som tidigare har betraktats som problematiska.
Den 19 december blev affären med Akelius klar och Victoria Park skickade ut ett pressmeddelande om köpet. Men till sina nya hyresgäster har bolaget inte hört av sig. En hyresgäst i Mölndal som Dagens ETC pratar med får veta att hans bostad ingår i köpet först i samband med vår intervju.
– Det är märkligt att jag får reda på att min bostad har sålts via en journalist, säger han.
Han vill vara anonym men säger att han är kritisk till bolagets affärside att renovera och höja hyrorna.
– Jag tycker att fenomenet att man topprenoverar lägenheter är konstigt. Först höjer de hyrorna i samband med renoveringen, men sedan ska man dessutom betala en hyreshöjning varje år. Varför ska de höja hyrorna på något som knappt underhålls?, säger han.
Inte heller i Stockholm har hyresgästerna blivit informerade av värdarna. Ronny Johansson bor i de sålda husen i Brandbergen och han fick veta om försäljningen via ett Facebookinlägg före jul. Fortfarande har ingen av hyresvärdarna lämnat någon information, utöver det första pressmeddelandet.
– Det är skrämmande att det ska gå till så. Det skapar oro, säger han.
”Kan inte göra någonting”
Ronny Johansson har bott i Brandbergen i över 40 år och är ordförande i den lokala hyresgästföreningen. Han säger att han hört både gott och ont om den nya värden och hoppas på det bästa. Men han ogillar lyxrenoveringar och höjda hyror.
– Det har vi aldrig gillat, men vi kan inte göra någonting åt det. Vi kan inte göra mer än att klaga och protestera och se till att det sköts på rätt sätt, säger han.
Per Eklund, vd på Victoria Park säger att de medvetet väntat med att informera hyresgästerna. Det var ett önskemål från Akelius.
– De har erfarenheten att när man informerat om köpet så börjar hyresgäster att ringa till den nya ägaren som inte kan göra någonting förrän de har tillträtt, så vi har medvetet väntat för att inte förvirra.
Han säger också att Akelius ska ha informerat om försäljningen via den lokala hyresgästföreningen, men de boende som Dagens ETC haft kontakt med har inte fått veta någonting den vägen.
Skandalerna
Augusti 2016
Det blir känt att Victoria Park i Borås inte hyr ut till arbetslösa, vilket kritiseras av hyresgästföreningen.
Oktober 2016
Hyresgäster i Markaryd klagar på för låga inomhustemperaturer.
December 2017
Victoria Parks underentreprenör kräver tillträde till lägenheterna med mycket kort varsel. De hyresgäster i Lövgärdet i Göteborg som inte släpper in dem hotas med ”böter” till hyresvärden.
Januari 2018
I Göteborg stoppas en bytesaffär mellan allmännyttiga Framtidskoncernen och Victoria Park efter att misstankar om kontakter med kriminella uppdagats.
Februari 2018
Hyresgäster i Växjö kallar sin nya värd ”En värd från helvetet” sedan deras lägenheter sålts från allmännyttan till Victoria Park.
December 2018
Hyresgäster på Brickebacken i Örebro har 14 grader inomhus under julen.
Källa: Smålandsposten, Hem&Hyra, Hyresgästföreningen, ETC Göteborg