Rosenhill är ett särskilt boende för äldre med stora vårdbehov och personer från 45 år med psykiska och fysiska funktionshinder. På bolagets hemsida talas det om en ”god och säker omvårdnad med den boende i fokus”. Men bakom fasaden var läget ett annat.
– Vi upptäckte väldigt omfattande brister, säger Lars Rahm, enhetschef på IVO i Malmö.
Personal och brukare vittnade om kraftig underbemanning, de boende fick sällan komma ut och det stank av urin i delar av byggnaden, bland mycket annat.
Listan på missförhållanden är lång.
– Den sjukvård som ges är patientosäker, dokumentationen i journalsystemet är oerhört undermålig. Överhuvudtaget saknas systematiskt kvalitetsarbete, vilket ger en osäker vård. Tittar vi på socialtjänstinsatserna är det samma sak där. Det är dålig kvalité. Brukarna är otrygga, förutsättningarna för personalen är obefintliga eller väldigt osäkra, säger Lars Rahm.
Sexuella övergrepp
Vid inspektionen framkom också att 11 av 26 boende hade missbruksproblem, trots att bolaget saknade tillstånd och personalen saknade kompetens för missbruksvård.
Personalen berättade också att boende vid en rad tillfällen har utsatt andra boende för sexuella ofredanden och övergrepp, utan att någon har rapporterat om det.
– Det är onekligen något som sticker ut. Det är beklämmande att det har kunnat ske, att personalen har iakttagit detta och att verksamhetsansvarige inte agerar, säger Lars Rahm.
Därmed har man inte heller tillämpat Lex Sarah.
– Det brister i alla delar. Det är sällan man ser något av den här digniteten, konstaterar Lars Rahm.
Redan 2014 beslutade IVO att underkänna boendets föreståndare Stefan Johansson, då han saknat de ”kvalifikationer och den utbildning som krävts för att verksamheten skulle kunna bedrivas med god kvalitet och säkerhet”.
Beslutet slogs sedan fast av kammarrätten 2015. Men Stefan Johansson har ändå fortsatt som föreståndare för boendet och som styrelseordförande i bolaget.
– Det är anmärkningsvärt, det verkar som att de inte tagit det till sig, säger Lars Rahm.
Miljoner till ägarna
Dagens ETC:s granskning visar att Rosenhill Vård & Omsorg AB, som driver vårdboendet, samtidigt har gjort stora vinster, och delat ut miljontals kronor till ägarna.
2017 fick Rosenhill Vård & Omsorg drygt 22 miljoner av kommunerna. På det gjorde bolaget en vinst före skatt på 5,5 miljoner. Vinstmarginalen var 25 procent. Var fjärde skattekrona gick därmed till vinst istället för verksamhet – en hög siffra i sammanhanget.
Samma år delades 3 miljoner ut till aktieägarna.
Tidigare har vinstmarginalen uppgått till så mycket som 35 procent, och sedan starten 2008 har 43 miljoner delats ut till aktieägarna – 20 procent av intäkterna. En femtedel av alla skattepengar har alltså gått till vinstutdelning.
Rosenhill Vård & Omsorg ägs av Ting Invest, där Robert Jönsson, en 43-åring bosatt i Mullsjö, är VD och Johnny Fohlin, en 64-åring i Tingsryd, är styrelseordförande. Även Rosenhills föreståndare Stefan Johansson sitter i ägarbolagets styrelse.
Ting Invest äger samtidigt liknande verksamheter i Falköping, Linneryd och Ankarsrum. Även i dessa dotterbolag har vinstmarginalerna varit höga, och totalt har bolagen delat ut 64 miljoner till aktieägarna de senaste tio åren.
Kommunerna har ett ansvar
Lars Rahm på IVO vill inte kommentera vinstuttagen i sig, men konstaterar att det ”är nedslående att det är sådan dålig vård och så otryggt”. Han påpekar samtidigt att kommunerna som har placerat brukare och patienter på det kritiserade boendet har ett ansvar att följa upp att de får den vård de behöver.
– Det är ett ansvar de inte kan frånsäga sig, säger han.
En rad kommuner har haft individer placerade på Rosenhill: Växjö, Oskarshamn, Lessebo, Emmaboda, Ronneby, Sigtuna, Södertälje, Göteborgs stad och Stockholms stad.
Dagens ETC har talat med två av kommunerna, och ingen av dem har fått några signaler om missförhållanden innan IVO gjorde sin inspektion.
– VI har gjort uppföljningar både via besök och mejlkontakt, och jag kan inte säga att det som kritiken handlar om är något vi har märkt, säger Anna Lindqvist, socialchef i Oskarshamns kommun.
Vite på 1 miljon
Tina Storbjörk, avdelningschef på förvaltningen arbete och välfärd i Växjö kommun beskriver IVO:s kritik som ”allvarlig och omfattande”, och säger att de nu kommer boka in ett besök och träffa företrädare och personalen på boendet
Vad tycker du om att 20 procent av kommunernas pengar delas ut till ägarna?
– Med tanke på hur stora brister det är så borde det ha funnits annat man kunde ha använt pengarna till, säger Tina Storbjörk.
Senast den 30 september ska bristerna på Rosenhill vara åtgärdade, annars riskerar bolaget ett vite på en miljon kronor. Vilket kan tyckas som en liten summa med tanke på de stora vinsterna och utdelningarna.
– Det där är alltid ett övervägande vi gör. Vi får väga in olika delar i varje enskilt fall och det här var en summa som våra jurister tyckte var lämplig, säger Lars Rahm på IVO.
Dagens ETC har försökt nå Rosenhills föreståndare Stefan Johansson, utan resultat