Förra våren var det premiär för Özz Nûjens andra soloshow Statsminister Özz Nûjen, som granskade och drev med makten och politiska partier inför supervalåret i fjol. Nu jobbar han och komikern Måns Möller med en ny show som har premiär i höst. Men först ser han fram emot att komma till Comedy Club i Örebro.
– Jag gillar klubbgig och det är alltid kul att besöka Örebro som har en lång tradition av stand up. Jag tänker testa några nya skämt inför arbetet med nya showen för att se om publiken gillar dem, säger Özz Nûjen som uppträder på Kulturhuset den sista mars.
Som komiker skämtar Özz Nûjen ofta om politik och orättvisor, men han deltar även i debatter och skriver debattartiklar.
– Jag skämtar om politik för att jag bryr mig och har något jag vill säga. Det är ingen större skillnad mellan att använda humor och föra ut sitt budskap på en scen eller delta i en debatt.
Vilket fungerar bäst för att nå ut?
– Humor. Några i publiken kanske får en tankeställare, andra kanske bara en kul kväll. Det är bra båda två. Humor är ett mer effektivt medel för att nå ut för stunden, men för att få en förändring krävs politik.
Kan man verkligen skämta om allt?
– Ja, man kan skämta om vad som helst. Alla skämt kanske inte går hem hos publiken, men man kan alltid skratta åt elände.
Fick föräldrarnas besparingar
I vintras var Özz Nûjen med i tv-programmet Stjärnorna på slottet tillsammans med Helena Bergström, Örjan Ramberg, Harriet Andersson och Rikard Wolff. Deltagarna avslöjar ofta hemligheter om sig själva och sitt privatliv. Özz Nûjen berättade bland annat att hans föräldrar gav honom alla sina besparingar för att han skulle få råd att fortsätta gå på teaterskola, att han har svårt för tvåsamhet och inte vill ha barn.
– Det är ett självutlämnande program, tittarna får lära känna nya sidor av oss. Enda sättet att klara det är att vara sig själv.
Ville visa flyktingars val
Medverkan i Stjärnorna på slottet gjorde att Özz Nûjen nådde ut till en större publik. Flera äldre har kommit fram och pratat med honom efter föreställningar.
– De har berättat att de inte kände till mig innan och sagt att de tyckte om ”mitt” program.
När Özz Nûjen skulle arrangera en aktivitet åt de andra deltagarna i tv-programmet riggade han ett fejkat minfält som de fick ta sig över. Helena Bergström trampade på en ”mina” och bröt ihop, efteråt tackade hon Özz för upplevelsen som fick henne att inse hur lyckligt lottade vi är i Sverige som har skonats från krig.
– Jag ville visa hur det är att vara flykting och välja att riskera livet för att få frihet, säger han.
Tre år innan familjen förenades
Som åttaåring flydde Özz Nûjen över minfält i Kurdistan till Syrien tillsammans med sin mamma och fyra syskon. Pappan kämpade för ett fritt Kurdistan och hade förts bort av militärpolis några år tidigare. Det tog tre år innan familjen kunde återförenas.
– I dag flyr människor åt andra hållet, och grannländerna tar emot dem. Sverige och Tyskland tar emot flest flyktingar i Europa, men det rör sig om en bråkdel.
Driver med alla partier
Özz Nûjen anser att samhällsklimatet har hårdnat jämfört med när han kom till Sverige för 30 år sedan. Den ekonomiska krisen och stigande arbetslösheten i Europa föder främlingsfientlighet.
– Folk förlorar sin jobb och får det sämre ekonomiskt, det är kärvare tider. Folk behöver något att skylla på, och då är det lätt att skylla på invandrare.
Flera av hans skämt handlar om integrationspolitik och Sverigedemokraterna.
– SD är tacksamma att skämta om, men jag driver med alla partier.