– Vårt beslut är fattat och gäller. Anvisas icke-ukrainska flyktingar till oss så kommer de skickas tillbaka till Migrationsverket.
Kommunen välkomnar däremot flyktingar från Ukraina. De har skyddsbehov på riktigt, till skillnad från dem som kom 2015, enligt Christian Sonesson.
– Det är människor som har ett verkligt skyddsskäl. Det är kvinnor, barn, äldre som flyr medan männen stannar kvar. Vid den tidpunkten var det övervägande män mitt i livet som sökte ett bättre liv i Sverige, säger han i en intervju med SVT.
Ska hjälpa i närområdet
Även i närliggande Skurup vill kommunen slippa andra än ukrainska flyktingar. Kommunstyrelsen beslutade nyligen att skicka en vädjan till Migrationsverket om att bara ta emot individer som omfattas av massflyktsdirektivet. Förslaget kom från Sverigedemokraterna, men fick stöd av Moderaterna.
– Vår inställning har alltid varit att flyktingar hjälps bäst i sitt närområde. Nu har vi ett krig vi aldrig trodde vi skulle ha här i Europa, och Ukraina är definitivt vårt närområde, säger Åsa Ekblad, ordförande för Moderaterna i Skurup.
Kvotflyktingarna som kommer till Sverige gör ju det för att de har behov av skydd här. Varför resonerar ni annorlunda när det gäller dem?
– Det finns naturligtvis kvotflyktingar som inte kan vara i sitt närområde, och vi har inte sagt nej till dem innan. Men nu handlar det om att prioritera. Våra resurser och boendeplatser räcker inte till alla.
Hur ser du på att ni bryter mot bosättningslagen om ni vägrar kvotflyktingar?
– Det är därför vi har skrivit till Migrationsverket, för att de ska tänka om. Lagstiftningen är tagen på riksnivå, men som i många andra frågor landar det i praktiken på kommunerna att lösa. Då måste vi slå larm när det inte fungerar.
”Helt förfärligt”
I både Skurup och Staffanstorp är de socialdemokratiska oppositionspolitikerna emot Moderaternas agerande. Lena Axelsson, S-kommunalråd i Skurup, tycker att det är upprörande.
– De gör skillnad på folk och folk. Det är helt förfärligt, det finns inte ord för sånt. Vi ska ha ett reglerat mottagande, men samtidigt måste vi i möjligaste mån ändå försöka hjälpa människor i kris, oavsett var de kommer ifrån, säger hon.
Även Pierre Sjöström, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Staffanstorp, tycker att de styrandes agerande är fel.
– Vi ska inte ställa grupper mot varandra. Vi måste ha förmågan att både kunna ta emot kvotflyktingar och eventuella flyktingar från Ukraina. Även Staffanstorp måste följa de lagar som Sverige har stiftat, säger han.
Ett argument som brukar föras fram i Staffanstorp för att slippa ta emot flyktingar är att det inte finns bostäder. Pierre Sjöström menar att det är högerstyret som sett till att det är så.
– Nu har vi ingen allmännytta i Staffanstorp. Det klart att det blir ett bekymmer då att hitta bostäder till dem som kommer, men det är ett bekymmer majoriteten själv har skapat, genom att avveckla hyreslägenheterna. Det är ett uttryck för att man inte vill ha en viss befolkning i sin kommun.
Alla behöver hjälpas åt
Andra skånska kommuner har sedan flyktingkrisen tagit emot betydligt fler flyktingar. En av dem som toppar, sett till antal invånare, är Eslöv. Johan Andersson, S-kommunalråd i kommunen, tycker att Staffanstorps vägran är oansvarig.
– När kommuner som har alla förutsättningar ekonomiskt vill ställa sig utanför systemet läggs större tyngd på andra. Det är problematiskt. Alla kommuner måste ta sitt ansvar, säger han.
Emma-Lina Johansson, kommunalråd för Vänsterpartiet i Malmö, en av de kommuner som har tagit emot flesta antal flyktingar, håller med.
– Jag tycker det är gräsligt att vägra vissa flyktingar. Jag blir bedrövad av att man gör skillnad på folk och folk. Det är jättebra att många nu visar solidaritet med ukrainska flyktingar, men samma solidaritet borde visas även med dem som flytt från andra ställen. Dessutom, vill man ha en bra integration är det ju också viktigt att alla hjälps åt, så att människor får möjlighet att etablera sig någonstans.
Också på riksnivå har politiker reagerat. Anders Ygeman (S), integrations- och migrationsminister, kallar Staffanstorps-moderaternas agerande för pajaskonster i en intervju med Sydsvenskan, och till Dagens Samhälle säger han att kommunen kommer att få ge med sig. De kan inte vägra att ta emot kvotflyktingar. Även Länsstyrelsen, som fördelar flyktingar till kommunerna, menar att det är uppenbart att bosättningslagen måste gälla.
– Vår bedömning är att en kommun inte ensidigt kan stoppa kvotflyktingar. De är skyldiga att ta emot de nyanlända som anvisats. Så det klart att det blir ett stort problem om någon vägrar, säger Patrik Åkesson, tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen i Skåne.