– Vi är övertygade om att alla skulle tjäna på att förbättra villkoren för sjuksköterskor. Landstinget skulle till exempel kunna slippa ta in så mycket extern personal och man skulle minska antalet vårdskador, säger Linn Svedjeland.
Hon och hennes klasskompisar tar examen till sommaren och under det sista året har de pratat mycket om löneläget i branschen. De upptäckte att alla som sökt jobb på Sahlgrenska hade fått liknande löneförslag – oberoende vad de hade för tidigare erfarenheter.
– Det spelar ingen roll hur mycket erfarenhet man har. De har uttryckligen sagt att det inte spelar någon roll om man jobbat som glassförsäljare eller undersköterska tidigare, de räknar bara timmar av arbetslivserfarenhet, säger hon.
Ett annat mönster de upptäckte när de jämförde var att det löneförslag de fått på en avdelning följde efter dem när de sökte jobb på andra avdelningar. Det är alltså inte möjligt att byta område inom Sahlgrenska för att höja sin lön. Sahlgrenskas HR-chef förklarade det med att de har en gemensam lönepolicy som innebär att de inte konkurrerar med löner inom organisationen.
– Chefen på den avdelning som du först söker jobb på blir väldigt viktig eftersom den lönen kommer erbjudas dig på nästa avdelning du söker. Har du otur hänvisar chefen bara till HR:s grundlön men har du tur träffar du en chef som verkligen anstränger sig för att förhandla upp din ingångslön. Det är en konstig strategi enligt oss. Då kanske man söker sitt första jobb på en avdelning man inte vill jobba på bara för att de har bättre ingångslöner där, och så säger man upp sig efter en vecka och får med sig den lönen, säger Linn Svedjeland.
Protesterna har gett resultat
Under de senaste åren har sjuksköterskestudenter i hela landet organiserat sig för att höja sina ingångslöner. Det började i Umeå för sju år sedan då ett gäng blivande sjuksköterskor gick samman och krävde en ingångslön på 24 000 kronor. Sedan dess har det årligen arrangerats lokala manifestationer för att höja sjuksköterskelönerna och protesterna har gett resultat.
De senaste sju åren har ingångslönen för sjuksköterskor inom landstingen höjts med nära 5 000 kronor och idag är den genomsnittliga ingångslönen för en nyexaminerad sjuksköterska i Västra Götalandsregionen drygt 25 000 kronor, enligt Vårdförbundets tidning Vårdfokus.
– Kampanjerna har verkligen bidragit mycket så vi har goda förhoppningar om att vår också kommer att göra det. Vi tror verkligen att vi kan förändra mycket genom ett sånt här projekt, men det borde hänt för länge sedan, säger Linn Svedjeland.
Efterfrågar bättre arbetsmiljö
Men söndagens demonstration i Göteborg handlar inte bara om löner, utan studenterna ställer också krav på en god och säker arbetsmiljö. De senaste månaderna har Sahlgrenska presenterat flera sparpaket som innebär att ungefär 300 tjänster kommer att försvinna på sjukhuset – där det redan råder brist på vårdplatser och köerna till vissa operationer är långa.
– Vi vet att många av problemen härstammar från bemanningen. Hög personalomsättning gör att det blir rörigt i verksamheterna, och om man ökar antalet patienter per sjuksköterska så innebär det en betydligt högre risk för vårdskador, säger Linn Svedjeland.
Bland vårdanställda ökar problemen med psykisk ohälsa orsakat av stress och många sjuksköterskor drabbas av utmattningssyndrom. Ett arbetsmiljöproblem är att de tvingas arbeta mycket mer än vad de är schemalagda för. Enligt tidningen Vårdfokus arbetade sjuksköterskor i Västra Götalandsregionen 590 000 timmar övertid under 2016 vilket motsvarar nästan 330 helårsanställda. Linn Svedjeland är oroad över den stora psykiska ohälsan.
– Var tredje nyexaminerad sjuksköterska visar symptom på utmattningsdepression och många av dem funderar på att lämna yrket. Man måste blanda dagpass med kvällspass och nattpass och har alltid risk att bli inbeordrad. Många hinner inte ta raster och så får det inte vara. Vi vill kunna arbeta med patienter utan att själva bli patienter.
Hur är det att behöva oroa sig för arbetsmiljön innan man ens tagit examen?
– Det är en tråkig känsla och väldigt omotiverande för yrkeslivet. Man ska inte behöva välja mellan att ha en dräglig arbetsmiljö eller arbeta inom ett område man tycker är roligt. Många vill jobba inom landstinget eftersom det är spännande och man lär sig mycket, men de väljer kommunerna eller privata arbetsgivare i stället eftersom de har bättre villkor.
Hoppas många kommer
Linn Svedjeland och de andra arrangörerna ser fram emot helgens manifestation och hoppas att många dyker upp.
– Det är ett uppmärksammat ämne och jag hoppas att det kommer märkas på söndag. Jag önskar också att arbetsgivarna tar till sig av vårt budskap och förstår att det kommer få konsekvenser om de inte lyssnar på sina kommande anställda. Det här är bara ett led i den långa kampen för bättre villkor och vi kommer inte nöja oss, säger hon.