De har skrikit sig hesa i flera år. De hävdar att patientsäkerheten är hotad, men upplever att de inte får någon respons. Nu släpper Sjukvårdsuppropet en bok i hopp om att väcka opinion och påverka inför valet i höst.
Förlossningen har dragit ut på tiden. Så plötsligt blir fosterrörelserna dåliga. Men läkaren är upptagen med en annan urakut patient. Läkaren springer till kvinnan. Hen sliter ut ett blått, slappt och livlöst barn, möter föräldrarnas blick och vet att barnet kanske kunnat överleva om de bara funnits mer personal som kunnat gripa in tidigare.
Det där är ett utav över 400 vittnesmål som samlats in i Sjukvårduppropets bok.
De har precis kommit från Nyhetsmorgon i TV4 och ska snart intervjuas av P4 Stockholm i radiohuset för att berätta om sin nya bok. Läkarna Akil Awad och Laura Björnström, initiativtagarna till Sjukvårdsuppropet, har en ledig förmiddag innan de går på sina kvällspass på Sös. Sedan 2019 har de spenderat mycket av sin lediga tid på att uppmärksamma oss på missförhållandena inom vården i Stockholm.
Det var i november samma år som det hela startade. En rad akutsjukhus i Stockholm varslade hundratals vårdanställda. Reaktionen lät inte vänta på sig. Tusentals gav sig ut på gatorna för att protestera.
”Ingen som lyssnar”
Inte långt efter startades ett Intragramkonto där vittnesmålen från vårdanställda gav en bild av en sjukvård i kris. I dag, drygt två år senare, släpper Stockholms sjukvårdsupprop en bok med samlade vittnesmål från olika delar av vården.
– Att släppa en bok med anonyma vittnesmål är ju inget man gör i första taget. Men den här boken behövs eftersom vi inte kan lyfta det på arbetsplatsen, det finns ingen som lyssnar där, säger Laura Björnström.
Akil Awad och Laura Björnström är noga med att påpeka att de inte är först. Kollegor har försökt larma om det här i åratal. Men menar att tystnadskulturen gör det omöjligt att skapa förändring.
– Vi på golvet ser hur det faktiskt ser ut, vi ser att patientsäkerhet är hotad och många gånger även brister. Men när vi larmar så tar det bara stopp. Sjukhusledningar, chefläkare och regionpolitiker hävdar att patientsäkerheten inte är hotad och man får inget gehör för nödropen, berättar Akil Awad.
Jämför med kärnkraften
De tycker att det är märkligt att vården inte är intresserade av säkerhetsarbete och jämför sjukvården med andra branscher som hanterar farliga situationer.
– Inom flyget eller kärnkraften skulle man inte hantera säkerhetsarbetet såhär. Det är som att det är okej att säga ”jag tycker inte att det är så farligt”, att det skulle handla om åsikter. Det gör det inte. Det handlar om fakta, det handlar om saker som händer.
Vittnesmålen i den 80 sidor tjocka boken ger mängder av exempel på saker som hänt.
Situationer från allt från akutmottagningarna och intensivvården till förlossningen och Historierna avlöser varandra i ett snabbt tempo och vittnar om att patientsäkerheten är hotad. Och brister.
En ung suicidal patienten väntar i timmar på att få möta en läkare och hittas tillslut död på toaletten. Patienter som kommer in i ett stabilt tillstånd men sen glöms bort i stressen och i slutet av arbetspasset hittats döda och kalla på sin brits bakom skynket.
– Politikerna måste förändra den här livsfarliga och nedåtgående spiralen. Vi ligger i botten när det gäller vårdplatser och IVA-platser i Europa. Men vår sjukvård är en utav de dyraste. Det betyder ju att vi satsar fel, menar initiativtagarna.
Satsa sig ur negativ spiral
Laura Björnström och Akil Awad vill se långsiktighet och ett brett politiskt samarbete.
– De tittar bara på bokslut för bokslut, det finns ingen långsiktighet eller kontinuitet. Det är ingen som tar ansvar för hur det ska se ut på fem eller tio års sikt. Det är helt vansinnigt, säger Akil Awad.
– Personalbudgeterna måste bli större, annars kan vi inte lösa bemanningsproblematiken. Det är inte brist på fysiska platser på förlossningen, intensiven eller barn- och hjärtavdelningarna, det är brist på personal. Vi måste satsa oss ur den här nedåtgående spiralen, menar Laura Björnström.
På torsdag ska boken lämnas över till regionpolitikerna. Sjukvårdsuppropet hoppas att makthavarna tar sig tid till att läsa och förstår att en förändring måste till.
– Det är ofattbart att de inte gått till botten med det här än, säger Laura Björnström.