Antalet svenskar som sjukskrivs till följd av psykiatriska diagnoser har fördubblats på bara fem år.
Sjukskrivningstiden är också hela 70 procent längre än för alla andra sorters sjukskrivningar, visar en ny rapport från Försäkringskassan som presenterades igår. Risken att bli sjukskriven igen är dessutom 22 procent högre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är väldigt viktigt att så fort som möjligt komma tillbaka till jobbet, för att garantera att man har en plats på arbetsmarknaden och att man inte slås ut ekonomiskt, säger Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler till Sveriges Radio.
Kroniska sjukdomar svårast
Personer med kroniska sjukdomar såsom bipolär sjukdom, schizofreni eller demens har allra längst sjukskrivningar.
Diagnosgruppen ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” har något bättre prognos men är också den grupp som växer allra mest.
– Jag tror att det är viktigt att vi pratar ännu mer om den här gruppen. Vi har inte tillräckliga kunskaper om vad den här ökningen beror på, säger Ann-Marie Begler.
Utmattningssyndrom är en av diagnoserna som ingår i ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress”. Diagnosen kan ibland leda till mycket långa sjukskrivningar. Trots att det oftast är primärvården som tar hand om patienterna saknar var tredje vårdcentral i Sverige psykologer.
– Rusta vårdcentralerna annorlunda vad gäller kompetens att se vad det egentligen handlar om. Man stannar vid den diagnosen och så blir det sjukskrivning. Sjukskrivning kanske inte alls är det som patienten mår bra av, säger Kersti Ejeby verksamhetschef på Värmdö vårdcentral till radion.
Rapporten visar i siffror att sjukskrivning relaterat till psykisk ohälsa fördelas ojämnt över landet, vilket Försäkringskassan ser som en indikation på att diagnosverktyget används mycket olika på olika vårdcentraler.