I måndags kom beskedet Västerbottens sjuksköterskor har väntat på – ingångslönen höjs med mer än 1 000 kronor och kampanjen ”Inte under 25 000” har därmed nått sitt mål.
– Vi är jätteglada att det har blivit så och känner att det verkligen var på tiden. Det var i Umeå kampanjen startade och det är också här som den först får genomslag, självklart känns det roligt, säger Jenny Olsson som är ledamot i Vårdförbundet Västerbotten.
Förutom att alla nyanställda sjuksköterskor kommer gå in på 25 000 kronor i månaden som ingångslön höjs också lönen för de drygt 400 sjuksköterskor som idag ligger under 25 000 kronor. En kostnad på 7,5 miljoner kronor årligen för landstinget, men det är ingenting som kommer att belasta budgeten, lovar landstingsdirektör Anders Sylvan.
– Vi har naturligtvis räknat på det här och när vi ställer kostnaden för lönehöjningen mot kostnaderna vi annars har med stängda avdelningar och transporter till andra sjukhus för patienter vi inte kan ta emot så tror vi inte att det kommer kosta oss något i slutändan, säger Sylvan.
Det är en bild som Jenny Olsson delar.
– Framför allt så rör det här Umeå universitetssjukhus som har ett väldigt stort upptagningsområde. Det närmaste universitetssjukhuset ligger i Uppsala, så då förstår man hur stort geografiskt område vi täcker, det är i stort sett halva Sverige, säger Jenny Olsson.
Politiker satsar på vården
Samtidigt kan man även fira en annan seger. Politikerna i Västerbotten har nämligen börjat tävla i vallöften kring vården. Under en lång tid har Vårdförbundet kämpat för att få tillgång till specialistutbildningar med full lön och samma dag som man fick beskedet om lönegolvet sa Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet att man inför 2015 garanterar fem platser på specialistutbildningar inom vården. De borgerliga partierna kontrade då med att lova 15 platser 2015 om de sitter vid makten efter valet.
– Bristen på kompetensutveckling har varit central i vår kamp och vi menar att politikerna måste ta sitt ansvar för den norrländska sjukvården. Det här är ett måste för kompetensförsörjningen, det hade inte fungerat annars, fortsätter Jenny Olsson.
Ortopeden hårt drabbad
På grund av den tidigare lönenivån har man drabbats av flera stora problem inom vården i Västerbotten. Ortopeden har blivit hårt drabbad när man efter sommaren 2013 inte nådde full bemanning och var tvungen att hålla stängt i över sex månader. Både kirurgavdelningen och infektionsavdelningen har dragits med liknande problem.
– Vi behövde göra en marknadsmässig markering och vi tyckte att det var strategiskt motiverat att göra den här löneförhöjningen nu. De flesta av våra chefer är väldigt lättade över att ha möjligheten att erbjuda detta vid rekryteringar, säger Anders Sylvan.
– Det har varit jättesvårt att rekrytera här, många nyutexaminerade flyttar till Norge och arbetar eller bestämmer sig för att göra något annat. Vi tror och hoppas att många vill stanna kvar nu när de ser karriärmöjligheter. Dessutom har arbetsmiljön förbättras avsevärt, den har varit riktigt dålig tidigare, säger Olsson.
Just nu är merparten av Vårdförbundet Västerbottens ledamöter i Stockholm på möte för att diskutera förbundets vårdpolitiska idé och sjuksköterskor från hela landet har fått ett lyft av nyheten om lönegolvet, enligt Olsson.
– Det kommer många och kramar om oss och tycker att det här är roligt, vi får dela med oss av vår erfarenhet från kampen för att nå det här resultatet. Nu hoppas vi att fler landsting ska följa efter!