BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ett pass kan sluta klockan 22 på kvällen och nästa börja 06.45 på morgonen. Det ger ingen möjlighet för återhämtning, samtidigt som arbetsbelastningen är hög och ökar till följd av ständigt nya nedskärningar, säger Hanna Ascher.
En ohållbar situation menar de, och i veckan gick de ut med en debattartikel i Kommunalarbetaren där de kräver att Kommunal och Vårdförbundet aktivt driver frågan om 6-timmars arbetsdag för deras yrkesgrupper. Artikeln undertecknades av kollegorna på avdelning 136 och avdelning 357 på Östra sjukhuset.
– Vi vill skapa opinion och hoppas att fler ställer sig bakom kravet. Det ser likadant ut även på andra sjukhus och avdelningar, säger Hannah Ascher.
Behöver återhämtning
Många sköterskor bränner ut sig eller lämnar yrket, personalbristen är ett pågående larm sedan åratal tillbaka.
– Än är det inte brist på utbildade sjuksköterskor, men de jobbar inte kvar inom yrket. Personalen på sjukhusen i dag är väldigt ung. Om människor ska orka jobba skift mer än några år så behövs det mer tid för återhämtning, säger Ingrid Frejd.
Även inom äldreomsorgen krävs arbetstidsförkortning om personalen ska orka med, menar de, och framhåller Svartedalens äldreboende i Göteborg där 6-timmarsdag prövades under 18 månader med goda resultat.
– Det ledde till minskad sjukfrånvaro och stress, ökad trivsel för både personal och de boende och fler fick jobb. Sex timmar borde vara standard i hela samhället, men vi måste börja redan nu på arbetsplatser där det är personalbrist. 6-timmars arbetsdag eller 30-timmarsvecka med bibehållen lön skulle göra sjukvården till en mer attraktiv arbetsplats, säger Hannah Ascher.
Olika behov
Enligt Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet Västra Götaland, har arbetstidsfrågan varit central för förbundet sedan 90-talet och den debatterades senast under Vårdförundets kongress som avslutades i veckan.
– Vi jobbar ständigt för en hälsosam arbetstid för våra medlemmar, men har inte sagt något specifikt antal timmar. Sex timmar är för mycket för vissa av våra medlemmar och för lite för andra.
Hon menar att skillnaderna i medlemmarnas behov och vad som är realistiskt genomförbart på olika arbetsplatser är för stora för att förbundet ska kunna ställa sig bakom ett generellt 6-timmarskrav.
– Även på olika avdelningar inom slutenvården ser det väldigt olika ut, tror jag, säger Anne Karin Höglund.
Inte heller Kommunal ställer sig i dagsläget bakom något generellt krav på arbetstidsförkortning. Det är ett kongressbeslut, säger ordförande Lenita Granlund.
– 30-timmarsvecka är en vision för Kommunal. Samtidigt har inte medlemmar råd att avstå löneökningar i dagsläget för att förkorta arbetstiden och Kommunals främsta mål är att täppa till lönegapet mellan kvinno- och mansdominerade yrken. För att kunna göra det är en av de viktigaste åtgärderna att först göra heltid till norm på arbetsmarknaden, säger Lenita Granlund.
Ett rättvisekrav
För Hannah Ascher och Ingrid Frejd och de andra sköterskorna på avdelning 136 0ch 357 är 6-timmarsdag i grund och botten är ett rättvisekrav.
– För inte så länge sedan var det en styrelseledamot på Sahlgrenska som gick ut i Göteborgsposten – tror jag det var – och meddelade att sjukhuset skulle skära ner på 300 tjänster. Han sa att ”patienterna kommer inte att märka något” eftersom vi har så ”duktig personal”, säger Hanna Ascher.
– Sahlgrenska lyfts fram som ett exempel på lyckade effektiviseringar och besparingar, men nedskärningarna drabbar både oss och riskerar patientsäkerheten. Det är dags att de vinster samhället gör går till något som gynnar oss också. Det är ett rättvisekrav för oss och för patienterna – som har rätt till god vård, säger Hannah Ascher.