Så inleds pressmeddelandet från EU-kommissionen om att sex stora länder ställs inför rätta i EU-domstolen. Bakgrunden är att länderna inte har gjort tillräckligt för att stoppa luftföroreningar. I Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens fall handlar det om kvävedioxid (NO2) och i Italiens, Ungers och Rumäniens fall om PM10-partikelutsläpp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– EU är skyldig sina medborgare att vidta juridiska åtgärder, säger EU-kommissionären Karmenu Vella, enligt BBC som skriver att Storbritannien har utlovat ett omfattade program för att ta itu med luftföroreningarna inom kort, men att de kan tvingas betala tiotals miljoner kronor i böter till dess.
Medlemsstaterna som ställs inför rätta har fått upprepade varningar om att ta itu med problemet snarast, senast i januari 2018.
– Vi kan inte vänta längre. Det är hög tid att intensifiera insatserna och sluta med överskridandet av föroreningsnivåerna, säger Karmenu Vella.
Reaktionerna är starka från miljörörelsen kring beslutet att ställa de sex länderna inför rätta.
– Beslutet visar att de nationella regeringarna inte kan komma undan med att misslyckas i arbetet med ren luft. Men tyvärr är beslutet halvhjärtat, eftersom några länder som också överträder gränserna för luftföroreningar inte kom med, säger Anne Stauffer, kampanjchef på HEAL (Hälso- och miljöalliansen).
– Det här visar att regeringarna inte kan fortsätta tillåta att medborgare blir förgiftade av giftig luft. Nu gäller det att gå hårt åt huvudorsaken bakom: tillverkarna av de 40 miljoner smutsiga dieselbilar som kör på Europas vägar, säger Julia Poliscanova, på den europeiska federationen för transport och miljö.
Miljoner dödsfall
Fordonstrafiken står för 40 procent av kvävedioxidutsläppen i EU, enligt Europeiska Miljöbyrån, EEA. Energisektorn och industrin är också stora källor, med 21 respektive 14 procent av utsläppen i EU.
Enligt FN-organet WHO, Världshälsoorganisationen, dör omkring 7 miljoner människor årligen på grund av luftföroreningar, varav en halv miljon i Europa. De vanligaste sjukdomarna till följd av dålig luft är stroke, hjärtsjukdomar, lungcancer och andningssvårigheter inklusive astma.