Lina Högberg har jobbat på strokeavdelningen sedan 2005. Hon och hennes kollegor ser det som ganska naturligt med hög personalomsättning eftersom det är en fysiskt tung avdelning att jobba på. Men särskilt det senaste året har arbetsbördan blivit mycket tyngre.
– När jag började tänkte man att ”oj, tänk om man någon gång blir inbeordrad”. Då trodde man att det skulle behöva vara krig ungefär. Nu är det mer regel än undantag, säger hon.
Ökad risk för dödsfall
Att bli inbeordrad betyder ofta att jobba dubbla pass. Arbetsdagen kan då bli 18 timmar. På helgerna finns dessutom bara ett måltidsuppehåll, det blir alltså inga raster att vila på.
– Jag hade inte velat bli vårdad av en sjuksköterska som har jobbat 18 timmar. När man inte äter och sover märker man ganska snabbt att man får sämre beslutsförmåga. Man blir trög helt enkelt, säger Malin Espelund.
– Man funkar inte alls och får dubbelkolla sig själv hela tiden, säger Caroline Dorell.
Enligt en forskningsstudie som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet nyligen ökar risken för att patienter dör när sjuksköterskorna blir färre.
De tre kollegorna är ivriga påhejare av det löneuppror med krav på 25 000 kronor i ingångslön som många nyutexaminerade håller hårt på. Men många väljer att jobba i Norge, går till bemanningsföretag eller väljer kommunala anställningar istället för landstinget för att tjäna mer pengar.
Sjuksköterskorna ETC träffar är noga med att påpeka att deras närmsta chefer pusslar med scheman och gör så gott de kan för att täcka upp personalbristen. Men summan blir ändå allt för mycket jobb och även med god framförhållning har de tidigare nekats semester. Nu lanserar de därför Feministiskt nätverk för sjuksköterskor, Fens.
– Det har tre syften. Att samla in berättelser runt om i landet, att vara en plattform där vi kan mötas och få stöd, samt att rikta berättelserna till beslutsfattare. Vi vill vara en röst i debatten, säger Malin Espelund som tycker att debatten ofta sker över huvudena på sjuksköterskorna själva.
”Vågskålen har tippat över”
De tre kollegorna konstaterar samstämmigt att de tycker om sitt jobb och vill hjälpa människor. Ansvarskänslan och lojaliteten mot kollegor och patienter gör att det på något sätt ändå fungerar. Men de är också ense om att idén om yrket som ett kall används som ett sätt att hålla nere kraven och att få andra yrkeskårer skulle acceptera deras rådande arbetsvillkor.
– Att det är ett kvinnodominerat yrke motiverar att man inte får betalt. Kvinnan är av naturen given att älska att vårda och därför behöver hon inte ha betalt för det, säger Malin Espelund ironiskt.
Webbsidan fens.se och en Facebookgrupp blir färdiga i dagarna och förhoppningen är att fler ska ansluta sig för en förändring.
– Det låter ödesmättat, men Fens har ett momentum och vågskålen har tippat över. Det råder brist, men det är för att lönerna och arbetsvillkoren ser ut som de gör. Det är sjuksköterskornas marknad, säger Malin Espelund.
Planen för sommaren är att Fens ska vara med under Almedalsveckan. Om de får ledigt.