Precis som de senaste åren har landstingen svårt att fylla alla luckor som uppstår när den ordinarie personalen ska ha semester. Enligt en genomgång från Sveriges kommuner och landsting svarar alla landsting utom två att bemanningssituationen väntas bli ansträngd. Bara Västmanland och Region Örebro gör bedömningen att situationen inför sommaren ser bättre ut än förra året. Som vanligt är det också framförallt sjuksköterskor som saknas. För att ändå klara sommaren erbjuder flera arbetsgivare extra pengar till dem som väljer att gå in och jobba. Det gäller till exempel i Kronobergs län, där de egna anställda sjuksköterskorna erbjuds en ersättning på mellan 5 000 och 8 000 kronor per extra arbetspass som de tar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Min bedömning är att om våra åtgärder fungerar så behöver de som blir akut sjuka i sommar inte känna sig oroliga. Vårt erbjudande kostar oss förstås en hel del pengar, men det är värt det, säger Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg, till Smålandsposten.
Vårdförbundet menar dock att lösningen inte är långsiktig. Arbetsgivaren måste åtgärda grundproblemet – arbetsmiljön.
– Det här är ett ensidigt erbjudande från arbetsgivaren som handlar om att klara denna sommar. Men det kommer en ny sommar nästa år, och nästa. Vi behöver satsningar på arbetsmiljön för att få sjuksköterskorna att stanna, säger Caroline Boo Hermansson, ordförande för Vårdförbundet avdelning Kronoberg, till Vårdfokus.
Fler vakanser än någonsin
Men Kronoberg är långt ifrån det enda landsting som betalar någon form av bonus till anställda som jobbar extra. Enligt Vårdfokus kan till exempel sjuksköterskor i Region Halland få 12 000 kronor för en vecka, och upp till 30 000 kronor om man flyttar alla sina fyra semesterveckor. Även flera kommuner sätter sitt hopp till den ordinarie personalen. Både Avesta och Norrköping betalar 15 000 kronor per vecka till den som skjuter upp sommarsemestern.
– Konkurrenssituationen trissar upp lönerna och två sjuksköterskor har flyttat. Vi har inte haft så många vakanser någon sommar, säger enhetschefen Annelie Andersson till Avesta tidning.
Ytterligare ett problem är att barnmorskor saknas på flera håll i landet. Enligt SKL räknar nästan 80 procent av arbetsgivarna med att det blir svårt att rekrytera barnmorskor. Det gäller bland annat i Stockholm, där flera sjukhus kommer att erbjuda barnmorskor extra ersättning om de skjuter upp sin semester eller tar extrapass.