För många sjuksköterskor betyder sommaren inte bara semester utan också en extra pressad arbetssituation. Bemanningen minskar samtidigt som det är svårt att hitta tillräckligt många vikarier. I Jämtlands- och Härjedalens län larmar Vårdförbundet om en ohälsosam arbetsmiljö. Särskilt för dem som jobbar på Östersunds sjukhus.
– Det har varit jättetufft. Många har fått jobba dubbla pass, hoppa in på lediga dagar eller till och med avbryta semestern. Bemanningen ligger på den undre gränsen för vad som krävs för att klara av att ge vård, säger Barbro Englesson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Jämtland.
I Göteborg har arbetssituationen på en av Sahlgrenskas medicinavdelningar varit så dålig att facket förra veckan gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket. En ovanlig men nödvändig åtgärd, menar Monica Djurner, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska.
– Sjuksköterskorna är vana vid att jobba hårt, tyvärr har det blivit vardag. Men nu är det en krissituation. Det är mer eller mindre kaos på flera ställen på Sahlgrenska, och särskilt illa på avdelning 132 som anmälan till Arbetsmiljöverket gäller, säger hon.
Monica Djurner oroar sig för att läget ska bli ännu värre, att någon av de sjuksköterskor som är inne och jobbar ensam kommer bli sjuk på grund av arbetsmiljön.
– Det känns som att det är nära. Många berättar att de har stressymptom som sömnsvårigheter, magont och näsblod. De hinner inte återhämta sig mellan jobbpassen och när de jobbar pressar dig sig till gränsen för att de är måna om patienter och kollegor, säger hon.
”Går inte att skylla på brist”
Att sommarbemanningen är ett återkommande problem förklaras ofta med att det finns för få sjuksköterskor. Men den förklaringen köper inte Monica Djurner.
– Det examineras fler sjuksköterskor än någonsin. Det går inte att skylla på brist. Vad det är brist på är arbetsgivare som erbjuder bra villkor och bra lön, säger hon.
Göran Matejka, som sitter i Sahlgrenskas sjukhusledning och är chef för området där avdelning 132 ingår, menar att det är svårt att helt komma ifrån bemanningsproblemen under sommaren.
– Vi har fler sjuksköterskor anställda nu än tidigare, men många vill ha ledigt ungefär samma tid, det innebär en utmaning. För att klara den och locka ny personal har vi bland annat startat ett basår för att sjuksköterskor ska få bättre introduktion. Det kan vara en väg framåt, säger han.
Men när personal behöver arbeta dubbelpass visar väl det att det inte räcker?
– Nej, men i det här fallet tillstötte det flera långtidssjukskrivningar, därför blev situationen extra ansträngd. Tyvärr har det varit svårt att hitta personal som kan täcka upp. Men vi har försökt hitta olika kortsiktiga lösningar som att minska det administrativa arbetet.
Monica Djurner anser att problemet är att grundbemanningen är för låg. Det håller också Barbro Englesson i Östersund med om.
– För bara fem år sedan hade man knappt hört talas om att någon jobbade dubbelpass. Nu är det vardag, eftersom det är för få anställda, säger hon.
Även i Skåne är bilden liknande. Monica Näslund på Vårdförbundet där menar att det har varit särskilt påtagligt i sommar.
– Det har varit tufft, tuffare än vanligt. Min känsla är att somrarna blir värre för varje år. Numera är det vanligt att man känner oro för patientsäkerheten, så var det inte förr, säger hon.