25 sjuksköterskor i Uppsala förra veckan. 29 i Kristianstad i mars. 25 i Sundsvall förra året. 34 i Lund 2013. Alla har de sagt upp sig i protest mot arbetsmiljön och lönerna inom vården. Sjuksköterskeyrket har blivit ett av de yrken där de anställda rör på sig mest från en anställning till en annan, enligt Vårdförbundet.
– Det är helt absurt och orimligt att folk slutar på grund av arbetsmiljön och jag har en bild av att vi ser en negativ trend. Vården är under enorm press, säger Vårdförbundets vice ordförande Johan Larsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En del sjuksköterskor lämnar vården helt och hållet, Vårdförbundet har sett hur deras kompetens efterfrågas inom bland annat försäkringssfären, och många, runt 25 000 svenska sjuksköterskor, har tillstånd för att arbeta i Norge. Johan Larsson säger att Vårdförbundet gör vad de kan för att förbättra villkoren för vårdpersonal, men att arbetsgivaren inte är intresserad av att förhandla.
– Jag förstår inte vart motviljan ligger här. Det finns ingen som inte vill åtgärda de här problemen och ändå så har vi en negativ utveckling. Det behövs en attitydförändring, både bland tjänstemän och våra olika partier, säger han.
Är sjuksköterskornas dåliga arbetsförhållanden också ett underbetyg till facket?
– Det är klart att om du har ett självskadebeteende så kan du tänka så. Det är ju vi som är medlemmarna. Det är inte rimligt att vi själva ska ta hand om alla problem.
Johan Larsson, menar att vårdyrken är speciellt eftersom strejkåtgärden är svår att ta till.
– Vanligt folk säger att ”kan man inte bara strejka?”, men om vi stänger helt och hållet så dör ju människor, det är inte bara att klappa igen verksamheten. De traditionella fackliga åtgärderna går inte att använda så på det sättet kan man säga att det en större utmaning att vara ett fackförbund i den här typen av verksamhet.
Förlorad facklig strid
På Akademiska sjukhuset i Uppsala är många missnöjda med Vårdförbundet. Anledningen till att sjuksköterskorna där nu säger upp sig beror på att deras arbetstidsmodell blev uppsagd – av facket.
– För 1,5 år sedan sa facket upp vår arbetstidsmodell med intentionen att skaffa sig ett förhandlingsläge gentemot arbetsgivaren med det resulterade i att den försvann i stället. Arbetsgivaren kom först inte till förhandlingen, och när det väl blev förhandling kom de inte överens, berättar John Bengtsson.
Vad sänder det för signaler att det har blivit allt vanligare att hela arbetslag inom vården säger upp sig i protest?
– Ja, det är ju inte speciellt bra reklam. Det verkar ju tyda på att sjuksköterskor inte är riktigt nöjda med arbetsförhållandena och jag tror att det hela beror på är att ledningen inte är bra på de här sjukhusen.
Sommartiderna gör läget än mer problematiskt och larm om personalbrist strömmar in från hela landet. Svenska Dagbladet rapporterade nyligen om att det saknas barnmorskor till 1 400 arbetspass under sommaren och Uddevalla sjukhus övervägde att stänga hela sjukhuset på grund av att det inte fanns tillräckligt med personal. John Bengtsson tror att lösningen ligger i en attitydförändring i sjukhusledningen.
– De måste få förståelse för hur arbetssituationen är och förstå vilken investering personalen är på ett sjukhus.
Fotnot: Dagens ETC har varit i kontakt med arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och landsting som avböjer att kommentera.