BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Anledningen till att vi sade upp det lokala avtalet var att det inte fungerade i praktiken. I flera fall har arbetstidsmodellerna lett till att medlemmar har förlorat sjukpenning, reglerna för schemaläggning och övertid har varit oklara och de centralt höjda ob-tilläggen har inte justerats i det lokala avtalet sedan 2008, säger Björn Eriksson.
Efter att avtalet hade sagts upp lämnade landstinget ett förslag till ett nytt avtal, som presenterades i juni i år. Detta accepterades dock inte av Vårdförbundet, som vägrade skriva på.
– Det som arbetsgivaren har föreslagit är villkor som inget fackförbund med självaktning skulle acceptera år 2016, och det är uppenbart att sjukhusledningens högsta önskan är att komma tillbaka till en tid då sjuksköterskor var ogifta, livegna och bodde på vårdavdelningarna, säger Björn Eriksson.
Vårdförbundet föreslog i stället att det tidigare, nu uppsagda, avtalet skulle fortsätta gälla fram tills det att parterna hade kommit överens om ett nytt. Detta är någonting som arbetsgivaren inte går med på, vilket har skapat situationen där sjuksköterskorna kan komma att bli helt utan lokalt avtal.
– Om bara det centrala avtalet ska gälla innebär det längre arbetstider och lönesänkningar med ett par tusen kronor i månaden, säger Björn Eriksson.
Lena Hadad, personalchef på Akademiska sjukhuset, ser det inte som en möjlighet att gå tillbaka till det tidigare gällande lokala avtalet.
– I nuläget är förlängningen av det avtal som Vårdförbundet har sagt upp inte aktuell, vi måste titta framåt nu. Avtalet fungerar bra för vissa grupper men inte för hela sjukhuset, olika verksamheter har olika behov. Det handlar även om såväl återhämtningen, kompetensförsörjningen som sjukhusets ekonomi, säger hon.
Hur ser du på de uppsägningar som har skett till en följd av de strandade förhandlingarna?
– Det är naturligtvis väldigt olyckligt. Jag förstår att de känner sig besvikna och både vi och Vårdförbundet jobbar med att hitta en lösning, säger Lena Hadad.
En av de sjuksköterskor som har sagt upp sig i protest mot den förda personalpolitiken är Helena Wengström Nymark. Efter elva år på akutmottagningen har hon fått nog.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Arbetsgivaren utnyttjar situationen för att göra besparingar, säger hon.
Helena Wengström Nymark kommer nu att byta jobb till ett annat landsting med en enligt henne bättre arbetstidsmodell.
– Det finns ingen utveckling på Akademiska sjukhuset. Man hankar sig fram och håller hoppet uppe men nu går det inte längre. Det anmärkningsvärda med de som sade upp sig när förhandlingarna strandade är att det är de med mest erfarenhet. Mina kollegor är superbesvikna och har ledsnat så jag vet inte hur de ska klara sig nu på exempelvis akuten, säger Helena Wengström Nymark.