Hon är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhus område 6, som bland annat innefattar akuten och ambulansvården.
De senaste åren har Monika Djurner sett hur vårdplatserna blivit allt färre och de anställda allt hårdare belastade av en arbetsgivare som hon anser inte värdesätter sina sjuksköterskor. Problemen på Sahlgrenska är kända, men när sommaren och dess semesterpussel närmar sig så växer oron.
– Folk har ont i magen inför sommaren, säger Monika Djurner.
Varje sommar behöver Sahlgrenska tillsätta flera hundra vikarier, men själva rekryteringen brukar inte innebära några problem enligt deras HR-avdelning. Trots åtstramningskrav och anställningsstopp i vissa verksamheter erbjuder Sahlgrenska precis som tidigare år sin ordinarie personal att för en bonussumma flytta sin semester. Om de tidigare- eller senarelägger semestern får de 8 000 kronor extra per vecka.
HR-direktören på Sahlgrenska, Maria Aleniusson, berättar att de redan har hunnit anställa en del och några har redan tackat ja till att lägga om sin semester. Hon är inte orolig inför sommaren och tycker att de har en god beredskap.
– På sommaren är det besvärligt på alla sjukhus, så förberedelserna startar tidigt. Vi planerar sommaren efter de behov som finns, det är ett ständigt pågående arbete, säger Maria Aleniusson.
Inte bara semestern
Men Monika Djurner berättar att det inte bara handlar om att alla ska få sina semesterveckor. Även om man befinner sig på en ö i Medelhavet, långt bort ifrån akuten på Sahlgrenska, så kan oron för hur det går för kollegorna, och stressen för att själv bli inringd, vara överhängande.
– Man vågar ju inte svara i telefon. Det är sällan de kräver att man ska bryta sin semester men förra sommaren gjorde de det ett par gånger i alla fall. Och jag tror att det kommer bli mycket mer sånt i år.
Sparar in på hyrpersonal
En som också är bekymrad inför sommaren är ordföranden i Vårdförbundet för Västra Götalandsregionen, Anne Karin Höglund. Hon tror att om vårdpersonalen lägger om sin semester till hösten så kommer det att innebära en förlängning av den dåliga arbetsmiljö som ofta råder under sommaren. Konsekvenserna av att ha vikarier blir en högre arbetsbelastning och mer övertid för den ordinarie personal som är kvar, menar hon. En del av sparpaketet är dessutom en nedskärning av hyrpersonal, något som inte bara drabbar de anställda, enligt Anne Karin Höglund.
– Personalens övertid och underbemanning gör att patientsäkerheten riskeras.
HR-direktören Maria Aleniusson har en annan bild. Hon anser inte att Sahlgrenskas budgetunderskott påverkar anställningarna inför sommaren och tycker att de tar väl hand om sin personal.
– De som kommer in nu får ju utbildning här. Cheferna har ett ansvar som de systematiskt arbetar med och vi har erfaren personal, så jag är inte orolig. Men en del veckor är ju mer ansträngda, så är det bara på sommaren, säger hon.
”Måttet är rågat”
Varje år den första april börjar de nya lönerna för Vårdförbundets medlemmar att gälla. Siffrorna för lönepåslagen sammanställs i en löneöversyn och presenteras ofta i månadsskiftet maj-juni, men redan nu har Anne Karin Höglund fått samtal från frustrerade medlemmar.
– Lönepåslaget är avsevärt lägre än senaste åren, man blir både förvånad och bestört. Jag har fått signaler från flera medlemmar om att måttet är rågat, de vill ha en annan arbetsgivare.
Löneöversynen för regionen är inte helt färdig men var för landstinget förra året runt 3,6 procent i genomsnitt. I år har den enligt initiala uppgifter sjunkit ned till ungefär två procent. Uppgifter som HR-direktören Maria Aleniusson ställer sig frågande till.
– Vi har en bra löneutveckling om man ser på de senaste åren. Jag har respekt för att man kan tycka att det går långsamt, men lönerna är på väg upp.
Även ingångslönerna har fått kritik. Senast i söndags demonstrerade sjuksköterskestudenter i Göteborg för högre ingångslöner under parollen ”Inte under 30K”. I ETC Göteborgs artikel om demonstrationen efterfrågade sjuksköterskestudenterna en bättre arbetsmiljö och högre ingångslön hos Sahlgrenska. Men Maria Aleniusson anser att det inte är just ingångslönen som ska vara i fokus.
– Man pratar mycket om ingångslöner, men ingångslön är ju ingångslön. Sen har man ju en löneutveckling som sjuksköterska. Vi arbetar med karriärutvecklingsmodeller, berättar hon.
Flykten från landstinget
Anne Karin Höglund kan bekräfta att många sjuksköterskor faktiskt lämnar landstinget på grund av de dåliga arbetsvillkoren.
Lönepåslaget i kommunerna är högre och de erbjuder enligt henne också kortare arbetstid och lägre belastning. Men det är inte bara till kommunerna sjuksköterskorna flyr. Vissa åker till Norge, andra till bemanningsföretag. Många tar helt andra jobb utanför vården.
– Även om man älskar sitt jobb, blir man tillräckligt pressad så lämnar man det, säger Anne Karin Höglund. Hon tror dock att man med en högre lön och en bättre arbetsmiljö kan locka tillbaka sjuksköterskorna.
Risken nu, berättar Anne Karin Höglund, är att sjuksköterskorna lämnar Sahlgrenska innan sommaren ens börjat, något som skulle anstränga situationen under semestertiden ytterligare. Om kompetent personal ersätts av nyanställda som måste läras upp blir det i slutändan en risk för patienterna, menar hon.
När sommaren väl tagit slut så väntar enligt Monika Djurner, huvudskyddsombudet för akuten på Sahlgrenska, nya utmaningar. Efter en hårt pressad arbetssituation så blir de där fyra lediga veckorna inte tillräckligt.
– På semestern är du så trött så du hinner inte vila upp dig. När hösten kommer och du återvänder till jobbet, ja då kommer sjukskrivningarna. Så är det bara.
Anja Bergdahl