Sjuksköterska om vårdblockaden: ”Man går ner i deltid för att inte bli sjuk”
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, utanför Karolinska sjukhuset (KS) i Huddinge.
Bild: Caisa Rasmussen/TT
Dagens ETC
Sedan april råder övertidsblockad för 63 000 medlemmar i Vårförbundet i landets samtliga regioner. Från och med tisdag nästa vecka skalas konflikten upp till strejk för 2 000 av landets barnmorskor, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor.
– Det är ett repressalievarsel eftersom arbetsgivarsidan inte skött sig under blockaden, utan hittat på olika knep för att gå runt den, säger Mia Lehtonen, sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
– Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, enligt ett pressmeddelande.
Och hon har såväl sina medlemmar som den breda allmänheten bakom sig.
– Vi vänder och vrider oss ut och in för patienternas skull, för att den svenska sjukvården ska fungera – och vi gör det gärna, men vi kan inte göra det dagligen år in och år ut. Vid måste också få återhämtning för att orka. Arbetsgivarna måste inse att den situation som råder inte kan fortgå, säger Mia Lehtonen, strax innan hon är på väg att kliva på ett arbetspass på Karolinska.
Strejkvarslet menar hon är en upptrappning av pågående konflikt men också en repressalie för att arbetsgivarsidan inte hållit sig till reglerna under blockaden, utan funnit olika sätt för att gå runt den.
– Man har bland annat tagit in oorganiserade sjuksköterskor som jobbat extra och beordrat skyddsarbete, trots att det enligt vårt avtal egentligen bara får göras vid specifika händelser samt att det ska förhandlas om med facket först, säger Mia Lehtonen.
”Riskerar liv och hälsa”
Johan Bratt är chefsläkare i Region Stockholm – där Mia Lehtonen arbetar – och menar att strejken som Vårdförbundet varslat om riskerar att bli direkt samhällsfarlig.
– En strejk under sommaren kommer att riskera liv och hälsa för våra patienter. Jag ser med mycket oro och allvar på detta. Strejken kommer att drabba stora grupper av patienter, säger Johan Bratt till Dagens ETC.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att de besparingar som regionen själv gjort på sjukvården i Stockholm har långt större effekt för patienterna och att arbetsgivaren måste ta sitt ansvar för det.
– Tre miljoner timmar, så mycket övertid gjorde våra yrkesgrupper förra året! Man bedriver vården på ett sätt där man gör sig helt beroende av att vi ska ställa upp och jobba övertid. Men nu får det vara nog, säger Mia Lehtonen.
Hinner inte gå på toa
Hon berättar att hon och hennes kollegor ofta får hoppa över lunch, raster och att gå på toa under en hel dag för att hinna med.
– Jag har kollegor som bryter ihop och storgråter för att de är så trötta. Tänk dig själv att jobba 7.00 till 21.30 en hel helg och sen beordras in att jobba måndag och tisdag med, när du egentligen skulle ha varit ledig. Folk orkar inte med hur mycket som helst, så den här blockaden är jätteviktig, säger Mia Lehtonen, som också kommer att tas ut i strejk.
Chefsläkare Johan Bratts kommentar om att strejken skulle vara samhällsfarlig fnyser hon åt.
– Det intressanta här är att vi har försökt larma om det här med patientsäkerheten under många år. Om du är pilot är det ingen som beordrar dig att jobba dubbla pass flera dagar i veckan, för det skulle vara farligt! Även Transportarbetarförbundet har sina vilotider, då yrkeschaufförerna inte får köra, men oss sjuksköterskor är det ingen som frågar om säkerhet. Om vi beordras in på övertid trots att vi är helt utmattade av trötthet – självklart kan det ske fel som drabbar patienten!
Hållbara heltider och rimliga scheman
För att konflikten ska lösas menar Mia Lehtonen att arbetsgivaren måste erbjuda hållbara heltider och rimliga schemaläggningar, så att hon och hennes kollegor orkar ett helt arbetsliv.
– Som det är idag är det många som går ned på deltid för att orka. Det är antingen det eller så blir man sjuk. Jag har massor av kollegor som inte mår bra. Folk toppar på över 350 övertidstimmar per år. Det håller inte i längden, avslutar hon.