BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Stegvis kunde jag sedan komma tillbaka till arbetet, även om det tog lång tid. Jag var helt utbränd, berättar hon.
Efter ytterligare kriser i privatlivet och en plötslig separation som nu lämnat henne ensam om föräldraskapet till tvååriga dottern, insjuknade hon igen.
– Precis som förra gången saknar jag helt och hållet arbetsförmåga och är helt utbränd, men när jag sökte sjukpenning i september meddelade Försäkringskassan att de tänker avslå min ansökan om jag inte inkommer med kompletteringar. Ändå är intyget skrivet av samma läkare som första gången jag blev sjukskriven och diagnosen är densamma, säger Maria.
"Absurd övning"
Intyget kompletterades, med samma avslagsbrev som svar. Beskrivningar av patientens symptom, som minnes- och kognitiva problem, räcker inte längre.
– Jag kan varken tänka i hela meningar eller förstå en skriven text, men Försäkringskassan vill nu veta exakt på vilket sätt och varför det hindrar mig från att bedriva forskning. Det är en absurd övning, säger Maria.
Idag har hon varit utan sjukpenning i tre månader.
– Om jag inte beviljas ersättning snart kommer jag att tvingas säga upp min lägenhet. Då blir jag och min dotter hemlösa eller så tvingas jag gå till socialen, vilket känns fel eftersom jag faktiskt har ett arbete, säger hon.
– Den här situationen gör mig ännu sjukare. Utan inkomst går det inte att fokusera på återhämtning.
Underkände utredning
Katarina Bergström, 49, är före detta egenföretagare och bor utanför Gävle. 2003 sjukskrevs hon för utmattningssyndrom och depression.
– Bemötandet var helt annat på den tiden jämfört med hur de behandlar mig nu. Då skickades jag på rehabiliteringsutredning och gick ett år på stresshantering. Det var inte den hetsjakt på sjuka som vi ser nu, säger Katarina Bergström.
Katarina blev inte bättre och 2007 fick hon till slut en förklaring till de smärtor hon levt med sedan 90-talet. Hon fick fortsatt sjukskrivning med diagnoserna kroniskt utmattningssyndrom och fibromyalgi.
Efter att ha deltagit i en rad program för att komma tillbaka i arbete, avbröt Arbetsförmedlingen åtgärderna eftersom det var uppenbart att hon inte klarade av det.
Sedan dess har hon haft sjukpenning. Tills nu.
– Försäkringskassan skickade mig på teamutredning i september. Experterna konstaterade att "det saknas vetenskaplig grund för att förvänta sig en förbättring". Då kallade kassan in en försäkringsmedicinsk rådgivare, en barnläkare, som underkände utredningen, berättar Katarina Bergström.
Nu får hon ingen sjukpenning utan måste skriva in sig som fullt frisk på Arbetsförmedlingen.
– De friskförklarar sjuka människor och tvingar ut dem i en omöjlig situation. Jag trodde att det skulle bli bättre med en rödgrön regering, men det har blivit värre.
Fotnot: Maria heter egentligen något annat