1999 stod männen i Jönköpings län för 34 procent av vab-dagarna. Utvecklingen går trögt framåt – idag är den siffran 37,3 procent. Nu vill LO reformera föräldraförsäkringen.
LO har tagit fram en ny rapport som visar att papporna i Jönköpings län inte är hemma med sina sjuka barn lika mycket som kvinnorna. En viss ökning sker – men långsamt, endast 3,3 procentenheter jämfört med 1999.
– Det går för sakta helt enkelt. Vi kan inte lägga över ansvaret på individen längre utan för att få en förbättring måste vi reformera Sverige vilket vi nu tänker göra, säger Dan Mattsson, ombudsman LO-distriktet i Jönköpings län.
LO menar att om kvinnor hade haft samma sysselsättningsgrad som männen, skulle cirka 150 000 fler kvinnor ha ett arbete idag. I rapporten läggs flera förslag fram som nu ska minska den procentuella skillnaden mellan män och kvinnor. Bland annat föreslås att heltid ska vara mer regel än undantag i kvinnodominerande yrken. Ofta råder en deltidsnorm inom dessa yrken, som innebär färre arbetade timmar och därmed lägre livsinkomst.
– Kvinnor känner ofta att de inte kan ta sig an ett heltidsarbete eftersom de har så mycket att göra hemma. Ta hand om barnen och sköta hemmet till exempel. Då blir det ju svårare att få in dem på arbetsmarknaden på ett bra sätt, säger Dan Mattsson.
Ny föräldraförsäkring
Papporna idag vill många gånger inte vara hemma med barnen av olika skäl. Men nu ska det inte bli lika lätt för dem att helt avsäga sig ansvaret över barnen.
– Vi har tagit fram ett förslag på en ny föräldraförsäkring. Den innebär att en tredjedel av försäkringen går till pappan, en tredjedel går till mamman och den sista tredjedelen får planeras fritt mellan dem. På så sätt tror vi att vi får en jämnare fördelning, säger Dan.
Vad tyder på att det blir en förbättring i Jönköpings län, angående fördelningen mellan könen i fortsättningen?
– Det är att vi nu synliggör problemet. Vi är öppna med det och visar att det inte är okej, avslutar Dan.
Viktor Ylenfors
Fotnot: Vab betyder vård av barn.