Under torsdagsförmiddagen har C-ledaren Annie Lööf slagit sig för bröstet och jublat. Skälet är den nya regeringsutredningen som inom kort läggs fram tillsammans med Socialdemokraterna, med det uttalade syftet att urholka lagen om anställningsskydd (Las). Enligt utredningsdirektiven ska utredaren särskilt lägga fram förslag om tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Annie Lööf applåderar de tydliga direktiven och skriver på Facebook att: ”Det här är en historisk vändpunkt för den svenska arbetsmarknaden”.
”Ren högerpolitik”
Någon som är mindre nöjd är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som släppte fram den sittande mittenregeringen med villkoret att V inte kommer att tillåta några försämringar i anställningstryggheten. Om sådana förslag lades fram, väntade en misstroendeomröstning mot regeringen, utlovade han redan i januari.
– Det här förslaget som nu läggs fram är inget annat än ren högerpolitik, från S och Stefan Löfven. Om det här skulle gå igenom innebär det att många svenska löntagare skulle få en utökad otrygghet på arbetsmarknaden, säger han till Dagens ETC.
Att utredningsdirektiven läggs fram av en S-regering tycker Jonas Sjöstedt är sorgligt.
– Det är sorgligt att vi har en socialdemokratisk statsminister, som så aktivt tar ett steg mot att försämra arbetsvillkoren för vanliga löntagare.
Du utlovade en missförtroendeomröstning mot regeringen om de skulle vika sig för Centern och föreslå försämringar av Las. När kommer den?
– Vi i Vänsterpartiet kommer att göra allt vi kan för att stoppa de här försämringarna av anställningstryggheten. Så fort förslaget ligger på bordet är vi beredda att lägga fram en misstroendeomröstning mot denna regering.
Ulf Kristersson (M) har tidigare utlovat att hans parti är redo att ställa sig bakom V i en misstroendeomröstning mot regeringen, även om den skulle väckas med anledning av en urholkad arbetsrätt.
– Så länge det handlar om att stoppa denna skadliga högerpolitik, har vi inga problem med ett sådant samarbete.
Har du någon kommentar till de specifika utredningsdirektiven?
– Jag ser dem som en helhet, i vilken man angriper lagen om anställningsskydd och löntagarnas ställning på den svenska arbetsmarknaden. Man angriper löntagarna och ger mer inflytande åt arbetsgivarna. Det är helt fel väg att gå, avslutar Jonas Sjöstedt.
Ulf Kristersson (M) meddelar Dagens ETC under eftermiddagen att han är beredd att backa Jonas Sjöstedt i ett missförtroendevotum mot regeringen.
– Vi har inte kontaktats av Sjöstedt, men vi är alltid beredda att fälla den här regeringen om det finns en majoritet emot den, eftersom vi tycker att den är dålig. Vilka bevekelsegrunder som Jonas Sjöstedt har, får han svara för, skriver Ulf Kristersson i ett mejl till Dagens ETC.