Stormig start
Men uppstarten har varit stormig. Sedan julhelgen har avdelningen varit stängd och patienterna på andra enheter. Anledningen är att arbetsmiljön har varit mycket ansträngd.
– Vi har haft en väldigt turbulent och kaotisk tid sedan vi öppnade. När man startar någonting nytt får man förvänta sig utmaningar och svårigheter, så egentligen är det inget konstigt med det. Vi har en ny personalgrupp och ett nytt behandlingsprogram, samtidigt som vi behandlar en patientgrupp med svår problematik, säger vårdenhetschefen Nina Pedersen.
Skulle vara annorlunda
Den högspecialiserade avdelningen har plats för tio personer åt gången och patienterna kommer från Västra Götalandsregionen, Jönköping, Halland och Värmland. Här jobbar läkare, psykologer, kurator, dietist, fysioterapeut, arbetsterapeut, socialpedagog, sjuksköterska och skötare. Det är landets första högspecialiserade avdelning för personer med självskadebeteenden och tanken var att den skulle vara annorlunda än vanliga slutenvårdsavdelningar.
– Men det som hände var att vi fick en patientgrupp som är van vid traditionell slutenvård och hur vårdpersonalen där agerar. En del av vårt behandlingskoncept är att inte förstärka problematiska beteenden, men för patienternas säkerhet hamnade vi där ändå. Vi införde restriktioner och hade hög tillsyn, trots att det var långt ifrån vårt behandlingssätt, säger Nina Pedersen.
Personalen började få stressymptom och några sa upp sig. Det fick cheferna att dra i nödbromsen. Sedan julhelgen har avdelningen varit stängd och personalgruppen försöker lösa problemen. De sätter nya rutiner och strukturer och lär känna varandra bättre. Några har fortbildat sig för att kunna möta patientgruppen på ett bättre sätt.
Efterlängtad vård
Jessica Andersson är ordförande för föreningen Shedo som sprider kunskap och stöttar personer med självskadebeteende och ätstörningar. Föreningen har varit med och planerat avdelningen och Jessica Andersson tycker att den är ett bra initiativ av Västra Götalandsregionen. Hon är besviken över att den behövt stänga.
– Det är ingen bra tid att lägga ner en psykiatrisk verksamhet mitt under jul och nyår. Det är problematiskt att den är stängd, särskilt eftersom det här är en enhet som varit efterlängtad bland många i hela Sverige, säger hon.
Hon tycker dock att det var ett moget beslut för att komma tillrätta med sakerna som gått snett. Däremot är hon orolig över hur patienterna påverkas av att skickas mellan olika vårdenheter.
– Personer med självskadebeteende har ofta erfarenheter av många olika typer av behandlingar och vårdformer. Om man flyttar dem kan det upplevas som ett misslyckande från deras sida, att när de äntligen får komma till specialistpsykiatrin så fungerar det ändå inte. Men det är inte ett misslyckande från patienterna utan från vården, säger Jessica Andersson.
Öppnade i augusti
Med facit i hand tänker Nina Pedersen att avdelningen kanske aldrig skulle ha öppnat i augusti. Men uppstarten var redan försenad med ett halvår och för personalens och patienternas skull ville hon inte skjuta på det ytterligare. En annan lärdom är att de började med för svåra patienter. De personer som stod först i kön när avdelningen startade hade mycket komplicerad problematik.
Nystart i februari
Nu ska avdelning 369 nyöppna den 3 februari. Några av de gamla patienterna ska komma tillbaka och Nina Pedersen har trots allt en hoppfull känsla.
– Det är ledsamt hur det blev, men jag hoppas att vi stärkts av det vi gått igenom tillsammans.