Efter en utredning som regeringen har beställt, gällande kriminalisering av uppmaning till självmord, finns nu ett lagförslag ute på remiss. Förslaget innebär att den som hetsar eller utövar psykisk påverkan mot någon att begå självmord ska kunna dömas till fängelse i högst två år. En klar majoritet i riksdagen har redan nu uttryckt sitt stöd för lagförslaget, visar en rundringning som Sveriges Radio har gjort.
Bristande lagstiftning
Den ideella organisationen Suicide Zero, som sedan 2013 jobbar med suicidprevention, har länge drivit frågan om att det ska blir straffbart att uppmana till självmord.
– Vi började bilda opinion kring frågan för några år sedan när en av våra volontärer berättade att hon tidigare haft självmordstankar, och att en bekant till henne som dessutom var polis då gav henne konkreta instruktioner om hur hon skulle kunna ta sitt liv, säger Stina Timrén.
Hon menar att det fallet blev en tydlig indikation på att lagstiftningen brister när det gäller suicidprevention. I flera andra länder som till exempel Frankrike, Norge och USA är hets till självmord redan ett brott.
– För oss är det självklart att det ska vara olagligt. Man driver faktiskt en annan person in i döden, det är likvärdigt med vållande till annans död. En lag skulle till exempel göra det möjligt att stänga ner hela sajter som hetsar till självmord. Däremot kan jag inte säga med säkerhet att en lag skulle innebära att självmorden minskar radikalt. Men tillsammans med andra preventiva insatser kommer lagen bli ett viktigt verktyg, säger Stina Timrén.
Statistik har stått stilla
Att det ändå kan uppstå gråzoner och att det kan vara svårt att bevisa att personer som begår självmord uppmanats av andra menar Stina Timrén är oundvikligt, men understryker att det skulle kunna göras mycket mer i uppföljningen av varje självmordsfall.
– När regeringen 2008 antog en nollvision mot självmord formulerade man nio strategier, men de saknade både budget och delmål. Det kan vara en av anledningarna till att statistiken när det gäller självmord i princip stått still de senaste elva åren. Vi på Suicide Zero vill att regeringen tillsätter en nationell samordnare som jobbar specifikt med suicidprevention, och de nio strategierna behöver även uppdateras.
– En av förutsättningarna för att lagförlaget ska kunna fungera i praktiken är att händelseanalyser genomförs efter varje självmord. Då skulle man kunna upptäcka om personen till exempel varit i kontakt med någon som hetsat denne att ta sitt liv, och om lagförslaget går igenom skulle personen som hetsad kunna bli lagförd, säger Stina Timrén.