Något som väckte stort medieintresse, såväl i Sverige som utomlands.
Amerikanska CNN rapporterade att pedagoger på förskolan bytte ut orden ”pojke” och ”flicka” mot förnamn eller könsneutrala benämningar och i brittiska BBC intervjuades experter om huruvida genuspedagogik kunde vara skadligt för barn.
”Barnen får möjlighet att vara sig själva”
Samtidigt blev Egalia snabbt eftersökt av föräldrar och kön till förskolan var lång.
Karin Svenssons barn Tom fick plats i den nystartade förskolans första kull. Hon minns att det kändes spännande när hon fick veta mer om den planerade genusinriktningen.
–Jag var lite intresserad av de frågorna sedan innan så för mig var det som en dröm, säger Karin Svensson.
I media utmålades pedagogiken på Egalia ofta som radikal, något Karin Svensson inte håller med om.
–Det handlar ju egentligen bara om att de faktiskt tar fasta på det som står i läroplanen och liksom gör det på riktigt.
Karin Svensson menar att snarare än att barnen ska vara på ett visst sätt så är tanken bakom Egalia att barnen ska få möjlighet att vara sig själva.
–Jag tycker att det känns som att Tom fått tillgång till hela sig själv, vad gäller känslor och preferenser. Om man får med sig det från början så tror jag att man blir en friare människa.
Barnbrist på Södermalm
14 år efter att Egalia öppnade råder nu barnbrist bland Södermalms kommunala förskolor. År 2017 var drygt 3100 barn inskrivna på förskolor i stadsdelen. En siffra som i dagsläget sjunkit till omkring 2500 barn.
– När det gäller just Egalia så har de under flera år haft ganska många lediga platser. I dagsläget är cirka 40 barn inskrivna på förskolan, men det finns kapacitet för 60, säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.
Efter att ha utrett saken har stadsdelsförvaltningen lagt fram förslaget om att stänga Egalia, med hänvisning till att barnunderlaget i området är för litet.
Familjerna med barn på Egalia har erbjudits plats på en närliggande förskola, som även den ska hbtq-certifieras under 2024.
”Behövs fler förskolor som jobbar med de här frågorna”
–Jag förstår att det kanske är en klen tröst, men i någon mening så har det ju hänt mycket inom det här området sedan Egalia öppnade. Jag tror absolut att Egalia bidrog till att bredda perspektivet, men nu är de tankarna och idéerna mycket mer etablerade, säger Anders Göransson.
Helena Hill, docent i Idéhistoria och lektor i Genusvetenskap vid Södertörns högskola, menar dock att många förskolor behöver jobba mer med genus- och hbtq-frågor än vad de i dagsläget gör.
– Det behövs snarare fler förskolor som jobbar med de här frågorna, än en mindre. Förskolor har ju enligt diskrimineringslagen ett ansvar att arbeta förebyggande och främjande med frågor som rör exempelvis kön och sexuell läggning.
”Tror inte att politiker förstår”
För föräldrar till barn på Egalia som ETC pratat med upplevs beslutet om stängning som en stor förlust.
–Jag tror inte att politikerna förstår hur värdefull och unik miljön på Egalia är och betydelsen av att ha arbetat med de här frågorna så pass länge. Det är inget ont mot andra förskolor, men det är väldigt lätt att hamna i normativa mönster utan rätt kunskap, säger Lindsay Baker, förälder till två barn som går på Egalia.
Lindsay Baker flyttade tillsammans med sin partner från USA till Stockholm när parets äldsta barn var tre år. Genom efterforskningar på nätet hade familjen redan på förhand fått upp ögonen för Egalia.
– Det var väldigt viktigt för oss med en förskola där vårt barn fick vara sig själv, utan begränsningar. På förskolan i USA kallade de hela tiden vårt barn för prinsessa och lyssnade inte när barnet sa emot. Jag tycker inte att en tvååring ska behöva ta den kampen, förklarar Lindsay.
En trygg och stöttande miljö
Lindsay och hennes partner tilltalades också av förskolans htbq-profil.
– Min mamma är queer och våra barn har flera mormödrar. Att veta att mitt barn befinner sig i en miljö som är trygg och stöttande för hbtq-famijer betyder jättemycket för mig.
Trots en flytt bort från Södermalm till en närförort i Stockholm valde familjen att låta sitt yngsta barn fortsätta på Egalia.
– För oss har det absolut varit värt det, även om det blivit lite krångligare logistiskt. Jag vet flera föräldrar med barn på Egalia som resonerar på samma sätt, för upplevelsen här är så speciell, säger Lindsay Baker.
Att samhällsklimatet blivit hårdare menar Lindsay är ytterligare en anledning till att Egalia borde få fortsätta sin verksamhet.
– Särskilt nu, när den offentliga debatten blivit alltmer hotfull och hatisk, behövs trygga rum som Egalia.
En oroande samhällsutveckling
En uppfattning som delas av Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Tillsammans med Centerpartiet har Liberalerna opponerat sig mot beslutet att lägga ner Egalia.
– Vi tycker ju att den här förskolan borde få vara kvar. Det finns visserligen flera förskolor som är hbtq-certifierade, men det här är mig veterligen den enda som riktar sig specifikt till regnbågsfamiljer, säger Jan Jönsson.
Även Jan Jönsson pekar på en oroande samhällsutveckling, där intresset för jämställdhet avtagit och hbtqi-personers rättigheter runt om i världen rullas tillbaka.
– Det går åt fel håll. Senast förra sommaren bestämde sig rektorn på en grundskola i Stockholm för att ta ner Prideflaggan eftersom den inte ansågs vara ”värdeneutral”. Då behövs verksamheter som Egalia, dels som en spjutspets och dels som en garant för att det finns någonting kvar, säger Jan Jönsson.
Att det skulle vara en fråga om barnbrist menar Jan Jönsson inte är ett fullgott skäl att stänga just Egalia.
– Det ligger en fritidsgård för unga hbtq-personer i Järvaområdet. Tyvärr måste den vara på hemlig plats och den har ganska få besökare. Men jag tycker att det är jätteviktigt att vi prioriterar den ändå, och jag ser det på samma sätt med Egalia.