– Det finns en stor enighet inom Liberalerna att vi vill ha en ny regering och vi vill helst se en borglig regering. Sedan vill jag att partirådet förtydligar att vi inte budgetsamarbetar med SD.
Det är här det kärvar. De interna stridigheterna hos Liberalerna har till stor del handlat om att återuppta identiteten i högerblocket och om det kan ske på bekostnad av en öppen dörr till Sverigedemokraterna.
– Men det är inte bara upp till oss, det finns i alla borgerliga partier ett lika stort ansvar att välja väg. Det här är den kompass jag har och vill slå fast, säger Karin Karlsbro.
”Fokus på sakfrågor”
Otydligheten var Liberalerna står i regeringsfrågan och det politiska landskapet är vad som orsakat tappet av väljare, menar Karin Karlsbro. Ett partiråd ska hållas 28 mars.
– Det har framgått att det finns olika sätt att se på vägvalet och det är därför vi har ett partiråd, säger Karin Karlsbro.
Kan den interna konflikten innebära ett byte av partiledare?
– Vi har en diskussion om vägvalet och det är en fråga för partirådet att avgöra.
För att locka tillbaka väljare menar Karin Karlsbro att Liberalerna måste fokusera på sakfrågor som skolan och integritet och liberala idéer om öppenhet och frihandel. Om partiet inte lyckas med det och istället åker ur riksdagen tror hon att mycket går förlorat.
– Man skulle då gå miste om bland annat vår genuina syn och drivkraft inom skolpolitiken, synen på frihandel, Europasamarbetet, och en socialliberalism som har djupa rötter långt bakåt.
Martin Liby Troein, tillförordnad chef för ledarredaktionen på Dagens Nyheter tror att det finns en stor risk att Liberalerna åker ur riksdagen vid nästa val. Kortsiktigt skulle Centerpartiet då kunna ta över rollen som Liberalerna haft i svensk politik.
– Men den liberala ideologin sitter samtidigt djupare och har en längre historia än i Centerpartiet, så det är möjligt att man på längre sikt skulle sakna det om L försvann.
Svårt att få stödröster
Han håller med Karin Karlsbro om att de röster som Liberalerna förlorat efter det senaste valet handlar om att Liberalerna varit otydliga i regeringsfrågan.
– Att de valde att först gå med S i januariavtalet gjorde att de tappade sympatisörer som aldrig ville ha något med S att göra. Att de sedan väljer en partiledare som tydligt inte vill regera med S har sedan skrämt de som inte vill ha med SD att göra.
Det fanns andra vägval man hade kunnat ta för att överleva som riksdagsparti, men Martin Liby Troein tror att det nu kan vara för sent. Oavsett vad man gör riskerar många bli besvikna och lämna.
– Det bästa hade varit att försvara januariavtalet. De väljare man hade kvar på runt fyra procent verkade acceptera det. Där fanns något att bygga på som mittenparti som kan samarbeta med både höger och vänster.
Att söka moderata stödröster kan bli svårt, tror Martin Liby Troein. Delvis för risken att L ändå skulle åka ur, men också för att även KD är nära spärrgränsen vilket skapar konkurrens om de moderata stödrösterna.
– Och vad är det man räddar? Man blir inte den självständiga kraften utan går till val i alla lägen för att vara med Moderaterna. Kan man inte försvara sin egen självständighet, varför behövs Liberalerna då?
Går till grannpartierna
Martin Liby Troein tror även att en stor andel liberaler vid nästa val kommer tänka att man ”kastar bort sin röst” om man röstar på L, eftersom partiet riskerar att hamna utanför riksdagen.
– Många är nog istället benägna att lägga sin röst på ett andrahandsparti. De som absolut inte vill rösta på SD kanske lägger sin röst på C och de som absolut vill ha en borgerlig regering går i högre grad till M, de är ganska naturliga alternativ.
Förutom ett lågt stöd i opinionssiffror har Liberalerna på senare år också tappat ett stort stöd från andrahandsväljare. Henrik Ekengren Oscarsson, forskare inom opinion, val och demokrati på Göteborgs universitet tror att Liberalernas nuvarande strategi delvis bygger på ängslighet.
– Vi vet från forskningen att partier blir väldigt nervösa när de ligger nära spärrgränsen och agerar på ett sätt man inte hade gjort annars, vilket skapar en ond cirkel, säger han.
Har fått igenom sin politik
För Liberalernas del har man accepterat ett narrativ om svikna vallöften när de hade haft mycket att vinna på att istället beskriva sina framgångar i januariavtalet, enligt Henrik Ekengren Oscarsson. Mittenliberala partier har överlag stora möjligheter till inflytande i dagens politiska landskap, vilket man sett i flera länder i Europa.
– Liberalerna har fått igenom mer av partiets politik i januariavtalet än i tidigare samarbeten är min bedömning. Men istället kommunicerar de om identitet, laguppställningar och regeringsfrågan. De har kapitulerat inför hur de tror de flesta människor uppfattar det hela.
Om Liberalerna ändå skulle åka ut tror både Henrik Ekengren Oscarsson och Martin Liby Troein att väljarna skulle röra sig mot Moderaterna och Centerpartiet och på en tredje plats Socialdemokraterna. Men trots de dystra opinionssiffrorna tror Henrik Ekengren Oscarsson inte att det är kört för Liberalerna – saker kan hända under valrörelsen. Även den väg Liberalerna ser ut att gå nu kan fungera.
– Att söka stödröster från Moderaterna är en bra strategi för kortsiktig överlevnad. Man kanske klarar livhanken, men man riskerar samtidigt att kompromissa bort en stor del av sin politik och hamnar i knät på ett högerkonservativt block. Frågan är hur man trivs med det.
”Svårt se SD kompromissa”
En annan fråga är också vilken framtid Liberalerna kan förvänta sig av en Kristerssonledd regering.
– Hur skulle egentligen ett oktoberavtal mellan M, KD, L och SD se ut? Kan man verkligen få in mer liberal politik än avtalet från 2019? Något som kännetecknar populistiska partier är att de varken kan eller vill kompromissa. Jag har väldigt svårt att se Jimmie Åkesson försvara en kompromiss om migrationspolitiken med L och M som är mjukare än den egna linjen.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni sa i en intervju från 2019 att ”åker Liberalerna ur riksdagen är det kört”. Håller du med?
Karin Karlsbro:
– Nej, vi jobbar också med att sitta kvar i kommuner och landsting.
Martin Liby Troein:
– Det är svårt att ta sig tillbaka från ett sådant ställe, så det tror jag stämmer.
Henrik Ekengren Oscarsson:
– Nej, så lätt får man inte ge upp även om det är klart att det är ett jättehårt slag. Men både MP och KD har varit där.