Trots det ser Svenska livräddningssällskapet en tendens som de nu går ut och varnar för. Att simkunnigheten bland nyanlända är betydligt lägre än hos människor som växt upp i Sverige har varit känt sedan länge, men nu börjar allt fler simskolor inriktade just mot nyanlända stänga ner.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har sett den här trenden och det är väldigt oroande. I Sverige har vi väldigt mycket vatten och många av våra aktiviteter är i närheten av vatten, både inomhus som utomhus. Om folk inte får lära sig simma då finns det en stor risk att det blir fler drunkningsolyckor och tillbud. Det blir en negativ utveckling, säger Camilla Hansen på Livräddningssällskapet.
Hon är projektledare för ”Simkunnighet för nyanlända barn och familjer” som drar igång under hösten. Hon hoppas att projektet, som är bekostat av Allmänna arvsfonden, ska täcka upp det gap som uppstått när allt fler kommuner lägger ner simskoleverksamheter.
– Vi ser tre riskområden i dagsläget. Det är att kommuner lägger ner simhallar, att det blir brist på simlärare och att asylboenden ger de som bor där en biljett till den lokala simhallen utan att först kolla upp om de kan simma. Det görs säkert med en god intention, men är så klart väldigt farligt, säger hon.
”Väldigt motsägelsefullt”
I Lund lade kommunen nyligen ner sin simskola för nyanlända kvinnor vilken drevs i samarbete med Röda korset. Förklaringen som socialchefen Annika Pettersson gav till Sydsvenskan var att de behövde omprioritera resurserna då kommunen har tagit emot allt fler nyanlända. Simskolan, som drivits i sju år i kommunen, kostade enligt uppgift 11 000 kronor per termin.
– Det förstår alla att 11 000 kronor inte är speciellt mycket, men att man måste fördela sina resurser förstår vi däremot. Jag tror att det snarare handlar om att man måste ha tillgång till simlärare och badtider. 11 000 kronor för en hel termin för att rädda liv är väldigt lite pengar, säger Camilla Hansen.
Vad tänker du kring resonemanget att man måste dra in på simskolan för att det nu är fler nyanlända i Lund?
– Ja, vad ska jag säga? Det är väldigt motsägelsefullt. Man kan inte säga att man lägger ner simutbildningar för att det är för många nyanlända, tvärt om så ska man ju öka antalet simutbildningar i så fall.
Stort intresse
Det är inte bara Livräddningssällskapet som ser riskerna med nyanländas bristande simkunskaper. Asylboenden och flyktingar själva hör ständigt av sig till bad och simklubbar. Det berättar Peter Nilsson, anläggningsansvarig vid Brunnsbadet i Ronneby, där antalet tillbud där livräddare fått ingripa för att förhindra allvarliga olyckor ökat från 10 till 62 på ett år.
– Vi märkte när vi hade sommarsimskolan att det var en stor ökning bland nyanlända som anmäler sig. Kommunen når ut bra till den här gruppen och har gjort simskolan gratis. Vi körde tre veckor nu och det var strax över 90 barn anmälda, hälften nyanlända, säger Peter Nilsson.
Camilla Hansen styrker den bilden.
– Vi har ett stort tryck.
Många, många nyanlända från hela landet hör av sig till oss och frågar om var de kan lära sig att simma. Förra veckan fick jag nog 100 mejl från nyanlända. Det är ett jättebehov.