Det började som ett säkerhetsprojekt men gav glädje, självförtroende, gemenskap och bättre hälsa. Simskolan för kvinnor med utländsk bakgrund vid Nackstabadet i somras överträffade alla förväntningar. Nu har föreningen Sadaka, som har träffar för kvinnor varje vecka och driver Nackstabadet, sökt föreningsbidrag från Sundsvalls kommun för att kunna fortsätta med undervisningen under vinterhalvåret.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Varför då?
– För att alla vill fortsätta, och fler väntar på sin tur. Att kunna simma är en stor grej när man själv inte har växt upp nära vatten och aldrig behövt lära sig. Många av de här mammorna har suttit många somrar vid bassängkanten och tittat på sina badande barn – utan att kunna hoppa i och rädda dem om det skulle behövas. Det var den främsta anledningen till att vi startade simskolan, säger Linda Karlsson som är verksamhetsansvarig på Sadaka.
Fin gemenskap
Men simningen visade sig ha flera positiva effekter. Flera av deltagarna som hade diabetes och högt blodtryck upptäckte att träningen gjorde dem starkare och friskare. Dessutom växte en gemenskap fram mellan kvinnorna. Kvällarna på badet blev deras egen tid när män och barn inte släpptes in. Något välbehövligt när man som flera av kvinnorna har åtta–tio barn. Det var mycket skratt, bus och vilja.
– Ja, jag tror de slog rekord i vilja. Jag var helt fascinerad av dem i början, många av dem hade aldrig varit i vatten, ändå hoppade de direkt ner i bassängen. Jag frågade: "Har du badat förr?" "Nej" "Är du rädd?" "Ja" "Varför är du i vattnet då?" "Jag vill lära mig simma!".
Simläraren Ylva Sundström skrattar vid minnet. Första lektionen var de tre stycken, andra gången kom det 13 och sedan låg deltagarantalet mellan 20 och 25. När de tio gångerna var avklarade hade alla överkommit sin rädsla för vatten och tre av dem som aldrig tidigarehade badat hade lärt sig simma.
Stolt
Kvinnorna är stolta, men även deras barn. En av deltagarna, Muhubo Shikh, berättar om att hon i slutet av sommaren var på väg till fotbollsträning på Västhagen med sin son när han han plötsligt tittade på Selångersån och sade:
– Mamma, om det kommer någon nu och vill knuffa i oss, så gör det ingenting längre – för nu kan ju du simma.
Nu har simundervisningen legat nere sedan badet stängde i augusti. Får föreningen bidrag kommer Sadaka att hyra tider i simhallarna i Matfors, Njurunda eller på Alnö.
– Vi fick inbjudan att låta kvinnorna vara med på Alnöbadets simskola men där är det blandat män och kvinnor och det fungerar inte för våra medlemmar. Vi hoppas vi får möjlighet att fortsätta på vårt eget sätt eftersom de här träffarna gör så stor skillnad i kvinnornas liv, säger Linda Karlsson.