"Jag undrar om det följer hälso o sjukvårdslagen att kungahusets familjemedlemmar får bättre sjukvård än andra, större rum, mer sjukhuspersonal i ett helt team runt dom, lyxfrukostar etc.?", skriver personen i ett mejl den 16 januari.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nästa dag svarade Regina Rodau, medicinsk rådgivare vid SLL:
"Nej, hälso- och sjukvårdslagen följs inte. En aspekt är att medpatienter kan kontakta media om de delar sal med kunglighet. Gällande lyxfrukostar och mer personal/större rum har det inte med jämlik vård att göra ;både sedvänja och kanske även baktanke om good will- se artikel i Expressen där drottning Silvia uttalar sig om den goda vård hon fått på Danderyds sjukhus "
Tog tillbaka svaret
Men det svaret drogs tillbaka den 19 januari. Då hörde Johan Bratt, chefläkare vid den medicinska staben på SLL, av sig till brevskrivaren:
"Det svar du fick från förvaltningen den 17/1 stämmer inte, jag beklagar verkligen detta. Hälso- och sjukvårdslagen gäller alltid och alla personer. Däremot kan det finnas individuella behov vad det gäller säkerhet och/eller integritet som gör att patienten behöver en särskild anpassning och särskilda arrangemang kring sin vård."
I en intervju med Dagens Media tillbakavisar plötsligt Johan Bratt uppgifterna om att kungafamiljen särbehandlas.
– Det gör de inte. Vi utgår hela tiden från medicinska behov och medicinska prioriteringar. Det primära är att kungafamiljen ska ha lika god vård som alla andra. Huruvida de får finare frukostar eller inte, det kan jag inte uttala mig om, säger han till Dagens Medicin.
Men Republikanska föreningen är kritiska mot förfarandet, och pekar på att det dels inte finns någon permanent hotbild mot kungafamiljen. Dessutom menar man att den mediala uppmärksamheten är en dålig ursäkt till särbehandlingen, eftersom ingen annan kändis kan kräva ett eget rum.
– Jag blir tyvärr inte förvånad över att kungafamiljen särbehandlas positivt inom vården. Sveriges nuvarande statsskick bygger på gener och blodslinjer, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson och fortsätter:
– Monarkins grund är att vissa människor föds som mer värdefulla än andra. Stockholms läns landsting behöver se över sina rutiner och ge jämlik vård till alla.