Hur fixar man ett veganskt påskbord?
– En buffé är tacksamt eftersom det finns olika grejer att välja mellan. En klassiker är att förvälla aubergine och lägga in som sill. Likadant med svamp. Till det alla möjliga picklade grönsaker, tångkaviar och sallader av olika slag. Ett tips är att satsa på vårsmaker som sparris och dill. Men det viktigaste för mig är ändå att umgås runt maten. Inte maträtterna.
Varför veganskt just till påsk?
– Påsk är ett bra tillfälle att få fler att äta vegansk mat eftersom man oftast äter bufféer. Då kan alla hitta något som är gott. Det gäller att bryta bilden av vegansk mat som tråkig eller dålig. Med en buffé kan man få alla att smaka och hitta något de gillar. Kan du inte laga mat – bjud ut på restaurang där de lagar god vegansk mat. Någon som inte är övertygad om djur- eller äggindustrin kommer inte att kompromissa med den traditionella maten om alternativet inte är gott.
– Jag tycker att djurindustrin är brutal och att äta viss mat för att vi alltid gjort det är inte ett hållbart argument. Och är man emot äggindustrin är ett alternativ rimligt. Det finns mycket annan härlig mat att dela med familjen.
Vad klarar man sig inte utan på det veganska påskbordet?
– Innan jag åt vegansk mat så älskade jag sill och inläggningar av olika slag, smaker jag vuxit upp med och känner igen. Dessa smaker måste finnas på bordet men som veganska alternativ. Och min chokladtryffelpaj går inte av för hackor heller.