– Dels har folk ett stort intresse kring var maten kommer ifrån. Och sedan inser man att odlarföreningen skapar mötesplatser, säger Jonathan Naraine.
25-åringen har tagit paus från arkitektstudierna för att ägna sig åt sin passion kring hållbart matbruk och kallar sig numera för matsystemdesigner. I fjol höll han i två stadsodlingssafaris åt kommunen via sitt företag Foodprint Lab. Dessa var inom ramen för projektet Gothenburg Green World, och nu vill Jonathan Naraine fortsätta dela med sig av stadens grönska.
Funkar som rehabilitering
Göteborgs odlingar kan delas in i några olika kategorier, förklarar han. Majoriteten är klassiska kolonilotter, såväl med stugor som utan. Ett 30–50-tal är stadsnära odlingar i bostads-områden, som exempelvis Brunnsbo trädgårdskollektiv, dit safarin går på söndag. Och sedan finns även ett 20-tal pedagogiska skolträdgårdar, som till exempel Guldhedsskolan har. I skolträdgårdar används odling i undervisningen och kan engagera allt ifrån barn på fritids till samtliga årskurser med allt ifrån planering till skörd. Miljöförvaltningen ligger bakom projektet.
Även sociala företag ägnar sig åt odling, som ett sätt att rehabilitera människor tillbaka in på arbetsmarknaden. Ett par exempel är Vägen ut!-kooperativen, med bland annat Ängås gård i Frölunda och Lärjeåns kafé & trädgårdar i Angered, som även säljer plantor.
De senaste åren har flera kommersiella odlingar poppat upp, tack vare det nationella samarbetet Stadsbruk, som med pengar från innovationsmyndigheten Vinnova hjälper människor som vill testa att försörja sig på sin odlingshobby. Just nu pågår Stadsbruks-projektet i Göteborg, Malmö och Växjö. Det är Sveriges första gröna inkubator i stadsmiljö.
– Kommunen har hjälpt folk att hitta mark och stått för vissa investeringar, vilka betalas av genom arrende på lång sikt, förklarar Jonathan Naraine.
– Det började med kommersiella odlare som bland annat Kajodlingen i Frihamnen. De odlar på asfalt på några hundra kvadratmeter och producerar till restauranger och konsumenter.
Asfaltöken blir oas
Lördagens safari kommer bland annat att gå till ett av dessa projekt i Angered, där ett gäng kommersiella odlare hyr ytor på 500 kvadratmeter.
Och på söndagen besöks en nystartad kommersiell odling på Ringön, där pallådor lagts ut på ”en gammal asfalts-öken” och skapat en grön oas. Här fokuseras det på både vackra och ätbara växter, berättar Jonathan Naraine
– Det är fint att man kan använda både grön- och gråytor till att odla i stan, säger han.
Under fjolårets samarbete med Göteborgs stad skapade Foodprint Lab en interaktiv karta över 50 av stadens odlingar. Den finns tillgänglig på sajten growgbg.com/map, där även odlare kan anmäla sin förening och sålla sig till nätverket. Där kan även odlingsintresserade hitta odlingsbar mark.