De senaste åren har antalet anmälningar om misshandelsbrott mot små barn ökat med nästan 50 procent i Sverige. Allt tyder på att det kan kopplas till en ökad vilja att anmäla.
– Ja, det har vi blivit duktigare på. Men sedan har inte rättsväsendet inte kunnat leva upp till den utvecklingen, säger Kattis Ahlström, generalsekreterare för Barnens rätt i samhället (Bris).
I organisationens nya rapport pekar man dels på att väldigt få fall klaras upp, dels på att ärenden blir liggande – trots att Rikspolisstyrelsen rekommenderar att barnförhör ska genomföras senast två veckor efter att förundersökning startat.
– Det finns enorma risker. Vi måste förstå vad som kan hända med de här barnen. Det är enkelt att föreställa sig att ett misshandlat barn som utsatts för fysiska övergrepp kan råka ut för samma sak igen och igen. Många av de här barnen lever i direkt livsfarliga miljöer, säger Kattis Ahlström.
– Sverige sviken barnen. Nio av tio fall förblir ouppklarade. Om förövaren hittas så sällan är risken dessutom stor att viljan att anmäla minskar.
Ifrågasätter självbilden
Sverige har idag rykte om att vara ett föregångsland vad gäller barnrätt. Kattis Ahlström ifrågasätter den självbilden.
– Det kan vi inte fortsätta med, att slå oss för bröstet. De här siffrorna som vi presenterar i rapporten chockade oss också.
Valåret med tillhörande kampanjer har heller inte lyft den här typen av frågor, menar hon.
– Jag måste säga att intresset för utsatta barn är väldigt lågt bland politiker. Uppenbarligen finns inte tillräckligt stor vilja att närma sig det här.
Kattis Ahlström har varit generalsekreterare för Bris sedan 2012. Under den tiden har hon ändrat syn på hur väl Sverige handskas med utsatta barn.
– Min känsla är att situationen är alarmerande på många områden, och det rimmar illa med det välstånd som vi ändå har. Sverige kan otroligt mycket bättre.
Sett till den verklighet ni beskriver i rapporten, hur klarar Sverige barnkonventionen?
– I det här fallet handlar det om ett tydligt brott mot den. Sverige har ett tydligt ansvar att skydda barn mot våld och övergrepp.