Förra höstens riksdagsbeslut om att höja pensionsåldern har kritiserats hårt av flera LO-förbund. De menar att många människor i tunga och monotona arbetaryrken helt enkelt inte klarar av att arbeta högre upp i åldrarna. Istället får de – som ändå tvingas till att gå tidigare i pension – betala genom en lägre pension och levnadsstandard på livets höst.
Något fackförbundet Kommunal och dess ordförande Tobias Baudin tycker är orimligt. Till tidningen Kommunalarbetaren säger Baudin att han förstår att man måste höja pensionsåldern när allt fler lever längre, men att ökningen i medellivslängd är ojämnt fördelad. Bland kvinnor med lägst utbildning har medellivslängden sjunkit.
– Idag tvingas många ta ut pension tidigare för att man inte orkar. Då straffas man med lägre pension resten av livet, säger Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.
Vill förändra regelverk
Kommunal har därför lagt fram förslaget att personer med ett fysiskt eller psykiskt tungt arbetsliv bakom sig borde få gå i pension tidigare utan att pensionen sänks, som sker idag. Som exempel på yrkesgrupper nämns undersköterskor, busschaufförer, barnskötare och byggnadsarbetare.
Vilken typ av extra ersättning det skulle kunna handla om går Kommunal inte in på, men Tobias Baudin säger till Kommunalarbetaren att det enklaste borde vara att förändra regelverket för sjukersättningen.
Nu öppnar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) för reformen. Han menar att regeringen har lovat att se över reglerna för sjukersättningen, eftersom den idag är så svår att få beviljad av Försäkringskassan.
– Vi måste ha en ventil för dem som slitit ut kroppen. Det är en förutsättning för att vi ska kunna höja pensionsåldern, säger Ardalan Shekarabi till Kommunalarbetaren.