Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, kritiserar återigen den svenska sexköpslagen i en ny kunskapsöversikt, ”Förbud mot köp av sexuell tjänst i Sverige – avsedda effekter och oavsedda konsekvenser”. Rapporten är framtagen av Charlotta Holmström, fil. dr i sociologi och universitetslektor vid Malmö högskola, och pekar ut ett antal problematiska punkter. Det handlar bland annat om att personer som lever i prostitution har kommit att bli mer stigmatiserade, samt att det empiriska stödet för att omfattningen av sexköp har minskat efter lagens införande är svagt.
– Den statliga utredning som gjorts var inte tillräckligt neutral, så vi har bett en forskare att se över kunskapsläget. Vi måste våga ifrågasätta om den lag vi har idag är den bästa lösningen, säger RFSU:s ordförande Kristina Ljungros.
Hon menar att det saknas bevis för att lagen har uppnått sitt syfte, och anser det viktigt att kritiskt granska sådana påståenden. Den nya kunskapsöversikten ligger till grund inför RFSU:s kongress senare i år, där förbundet ska diskutera ställningstaganden vad gäller sex mot ersättning.
– Jag säger inte per automatik nej till sexköpslagen, men vi måste ha all fakta framför oss. Om vi inte uppnår vad vi vill med lagen, är den då värd att ha?, säger Kristina Ljungros.
RFSU vill att det sociala arbetet med personer som lever i prostitution ska bli bättre, och föreslår ”en förändrad lagstiftning med ett tydligt rättighetsperspektiv som utgår från människor som erbjuder sex mot ersättning.” Hur en sådan lag ska se ut är dock oklart.
– Vi har inte en färdig modell än. Men Nya Zeelands lagstiftning nämns ibland. Den är utformad tillsammans med de som säljer sex. Den är inte perfekt, men vi måste diskutera det här, säger Kristina Ljungros.
”Stort internationellt genomslag”
Gertrud Åström, ordförande i Sveriges kvinnolobby, är inte förvånad över RFSU:s utspel.
– Det här är ingen nyhet, de säger samma sak som de alltid gjort. Men jag tycker att de kan vara tydliga med vad de egentligen vill, vilket är att avskaffa sexköpslagen. Det är i alla fall så jag uppfattar det.
Hon håller med om att det sociala arbetet kan bli bättre, men är inte med på att lagstiftningen lett till stigmatisering och större utsatthet för dem som säljer sex.
– Det finns inget som tyder på det. När jag har talat med poliser som arbetar mot sexköp menar de att det snarare är tvärtom, kvinnor som lever i prostitution i Sverige vet att de kan vända sig till polisen för hjälp. Den svenska sexköpslagen har haft ett stort internationellt genomslag, säger Gertrud Åström.