Ett hundratal inbjudna gäster, där många själva befinner sig inom sexindustrin i länder som USA, Frankrike och Irland fanns på plats.
– Vi är trötta på att det aldrig varit någon som frågor oss sexarbetare hur sexköpslagen påverkar oss, säger Miranda Wettersö, från Fuckförbundet.
Hon menar att sexköpslagen är ett misslyckande som skapar stora problem i flera länder där den införts, som Frankrike, Kanada och Irland.
– Vi ser allvarligt på att svenska regeringen marknadsför sexköpslagen som PR för sin feministiska politik utomlands. Den får fruktansvärda konsekvenser i de länderna. Våldet mot sexarbetare har gått upp med 40-50 procent i Frankrike och över 90 procent i Irland. Levnadssituationen har förvärrats, folk måste jobba på otrygga platser och vågar inte uppsöka polis eller vård. Man blir omyndigförklarad och ses bara som ett offer, säger Miranda Wettersö.
”Pengar som talar”
Men stora delar av kvinnorörelsen har en rakt motsatt syn.
Jenny Westerstrand är ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Hon är hård i sin kritik mot konferensen och rörelsen bakom den.
– Det är pengar som talar. Det är inte kvinnorna man bryr sig om. Det är lobbyverksamhet förklädd till feminism, från personer med intressen i sexindustrin, säger hon.
– För mig, som har forskat om det här, är det en tokig rörelse. Det är samma sorts fake news som klimatförnekarna använder. Det är en politisk rörelse med en väldigt otäck människosyn, som saknar all respekt för sanningen och för människor. Det är som att diskutera med Trump.
Olika syn
Nyligen öppnade ledande politiker i Tyskland upp för att införa sexköpslagen. Även Spanien sägs vara nära. Miranda Wettersö menar att det vore förödande.
– Vi är otroligt rädda för att lagen ska komma dit. Även om lagen har drabbat oss i Sverige ganska hårt så har vi det ganska bra här jämfört med många andra länder i Europa, med ett starkt socialt skyddsnät. Man kan inte bara ta lagen och stoppa in den i andra länder, som Spanien som har tiotusentals sexarbetare som inte har något annat sätt att försörja sig på. Att ta bort den försörjningen i feminismens namn känns jävligt sjukt, säger hon.
Jenny Westerstrand håller inte alls med.
– När till exempel Frankrike instiftade lagen har man kombinerat den med starka skyddsmekanismer, som borde välkomnas av alla. Lagen har införts i västländer som har full förmåga att stötta kvinnorna i arbete och på andra sätt. De borde fokusera på Tyskland istället, där 84 personer har mördats sedan legaliseringen av prostitution.