Snart kan det vara brottsligt att köpa sex i Irland. I alla fall om det lagförslag som nu har utarbetats går igenom. Mycket talar för att det kommer att göra det – opinionen på Irland är för en kriminalisering, och det finns en stark politisk vilja. I går sa regeringen dessutom ja till att gå vidare med införandet av lagen.
Glädjande, menar Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnolobby.
– Det är väldigt glädjande att Irland ser ut att få en sexköpslag där de är köparen som kriminaliseras. Irland har jobbat väldigt aktivt för det här, och allt talar för att det blir en lag nu, säger hon.
Lagen lär till stor del likna den svenska sexköpslagen. Gertrud Åström menar att utan införandet av lagen i Sverige för 15 år sedan, hade det troligen heller aldrig blivit någon lag på Irland.
– Sverige var ju först med att instifta en sexköpslag där bara köpare kriminaliseras. Det har förstås haft stor betydelse för efterföljarna. Den svenska lagstiftningen ligger till grund för den irländska, men vad jag har förstått ska de irländska bli lite bredare, och till exempel inkludera sexuellt utnyttjande via nätet, säger hon.
"Irländska lagen kan inspirerar Sverige"
Lagen kommer att innehålla totalt 70 punkter. Förutom att det blir olagligt att köpa sex ska även definitionerna av vad sexualbrott är vidgas, och det föreslås bli lättare att åtala någon för sexualbrott.
– Kanske att den irländska lagen kan inspirera Sverige här, för den svenska lagen som den ser ut i dag är inte fulländad, den går absolut att utveckla, säger Gertrud Åström.
Att Irland tar steget att kriminalisera sexköp före många andra länder tror Gertud Åström beror på flera saker. Bland annat att här finns en stark politisk vilja. Justitie- och jämställdhetsminister Frances Fitzgerald är en av de politiker som har drivit frågan.
– Så är det i alla länder som har drivit igenom en sexköpslag, det är alltid kvinnliga statsråd som ligger på och ser till att det händer. Att de manliga politikerna i vissa länder inte tycker att det här är lika viktigt har väl att göra med att det finns någon slags acceptans som ligger och slaskar, föreställningen om mannens sexuella behov som rättfärdigar sexhandel. Det visar på betydelsen av kvinnor i politiken, säger Gertud Åström.
Före detta prostituerade påverkar
Just på Irland menar Gertrud Åström också att så kallade survivors, överlevare, haft stor betydelse. De är kvinnor som själva har varit prostituerade, som berättar om sina erfarenheter och kräver att sexköp kriminaliseras.
– Det är oerhört kraftfulla röster som påverkar opinionen och politiken. Berättelser från verkligheten går inte att ignorera.
En av de starkaste rösterna är Rachel Moran, journalist, anti-prostitutionsaktivist, och före detta prostituerad. När Dagens ETC intervjuade henne somras sa hon att hon tror att lagstiftningen är nära:
– Det är bara en tidsfråga och vi har mycket att tacka Sverige för. Jag tror att det är möjligt att det blir inom ett år, jag hoppas det. Det är väldigt nära i alla fall.