Lanja Rashid, tf. kanslichef på Jordens vänner: ”Tillåt dig att sörja, gärna med andra”
”Jag tror att det är viktigt att att tillåta sig att känna sorg över hur världen just nu ser ut. Sorg kan också vara en väldigt viktig del av det rörelsebyggande arbetet, vilket till exempel Joanna Macy skriver om i sin bok ”Aktivt hopp”. Så ge dig tid att sörja och vara ledsen men gör det gärna tillsammans med andra. Gå på demonstrationer och samla kraft för att förändra samhället, ihop med andra. Sörj kollektivt och agera kollektivt.”
Clara Lee Lundberg, kulturreporter Dagens ETC: ”Kultur för att stå ut”
”När man varje dag vaknar upp och får hjärtat krossat av världens samlade ondska – våldet, förtrycket, krigen, massmorden – så kan poesi och musik vara det som får en att stå ut. Som korta stunder av att hämta andan, låta sig själv vila i ordens skönhet eller tonernas vemod.
I dessa tider rekommenderar jag framförallt att läsa den palestinska poeten Mahmoud Derwishs odödliga dikter och att lyssna på George Riedels nykomponerande vaggvisor på nya skivan Jiddischland.”
Jonatan Stanczak, specialistsjuksköterska, medgrundare till Frihetsteatern i Jenin, medlem i Judar för israelisk-palestinsk fred: ”Lev som du lär”
”Hur man gör för att stå ut? Den frågan har jag ställt mig många gånger, både under de tio åren som jag jobbade med Frihetsteatern och efter det att jag kom tillbaka och försökte hitta min plats i Sverige igen. För mig har det landat i jag, istället för att försöka förändra andra, strävar efter att leva enligt den vision som jag som aktivist försökte att uppnå. Inom Frihetsteatern pratade vi mycket om att det inte räcker med att få stop på Israels ockupation för att allt ska bli bra. Det finns många former av förtryck, och de går ned på individnivå. Nu bor jag med min familj och djur på en gård på landet, vilket tillåter mig att frigöra min energi till mig, mina närstående och den plats vi bor på.”
Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet med fokus på israelisk inrikespolitik, gästprofessor vid Hebrew University: ”Bli inte del av splittringen”
”Jag har blivit beklämd och bestört av att se så många förenklingar i debatten, att många inte verkar kunna hålla flera tankar samtidigt i huvudet. Om man verkligen vill förstå det som händer kan man inte välja att se det från bara en sida. Farligare är att sådana extremt förenklingar av situationen kan leda till att människor avhumaniseras och delas upp i olika läger. Så min uppmaning är att ta del av media brett, följa olika personer i sociala medier och ta in information från olika sidor, så att man inte låter sig bli en del av splittringen.”
Horace Engdahl, ledamot i Svenska Akademien: ”Betrakta dagens händelser som redan förgångna”
”Inga nyheter är goda nyheter, säger man på engelska. Sällan har väl detta talesätt känts mer befogat. Men varför? Är världen sämre och farligare än någonsin? Eller bottnar det hela i nyhetsförmedlingens dramaturgi, att framlyftande av chockartade bilder alltmer ersätter sammanhang och analys, en tendens som är mera påtaglig idag än för tjugo år sedan?
Det är svårt för en vanlig person att veta någonting om det. De flesta av oss är utlämnade åt informationskanaler som alla har ungefär samma innehåll och samma estetik. Vi utsätts, om vi inte avskärmar oss från nyhetsflödet, för ett bombardemang av ångestskapande och indignationsväckande fakta utan inramning eller perspektiv. Vi tycker oss inte ha något annat val än att kalla detta för ”världens tillstånd.” Men vad är världen? Omkring oss pågår livet ungefär som vanligt. De flesta ställen vi kommer till, om vi undviker ett antal krigszoner, uppvisar påfallande drag av normalitet. Står vi på randen av världskrig och kaos? Svårt att veta. Det kan kännas så vissa morgnar efter nyheterna, men redan på kvällen är det andra saker som upptar oss. Vårt eget liv, för att nämna ett exempel.
Är dagens konflikter farligare, dagens offer mer tragiska än dem vi minns från vår skoltids nyhetsrapportering? Jag vet inte. Skillnaden är att vi vet hur det avlöpte den gången. Kanske gick det här och där åt helvete, men mänskligheten kravlade sig vidare och glömde sina illgärningar, med ett eller annat ikoniskt undantag. Det verkar som om det enda råd man kan ge är att öva sig att betrakta dagens händelser som redan förgångna.
Den som verkligen lever, lever som vore han död, säger Ekelöf. Plötsligt förstår man vad han menar.”
Kata Nylén, psykolog, verksam inom Klimatpsykologerna: ”Ensamhet är farligt”
”Jag tänker att det just nu är väldigt viktigt att fylla på med positiv energi. Man får så klart vara ledsen och tycka att det känns jobbigt. Men i dessa tider är det också extra viktigt att göra sådant som hjälper oss att må bra. Att vara extra noga med motion, sömn och bra mat till exempel, eller att göra saker med andra som får oss att må bra, vare sig det är att dansa eller ta en helkväll på stan. Just nu kan ensamhet vara väldigt farligt.”