BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– I de kommuner som har trygghetsbostäder har köerna växt. Många äldre vill inte bli en fånge i sitt eget hem. De behöver ett sådant här boende. Därför är det helt galet att de måste vänta länge. Jag tycker att kommunerna borde prioritera den här typen av bostäder, säger Barbro Westerholm, liberal riksdagsledamot och tidigare ordförande för äldreboendedelegationen.
Det som är eftertraktat i de här boendena är att det finns tillgång till gemensamma måltider en gång om dagen, tillgänglig personal och gemensamma aktiviteter i gemensamma utrymmen.
För att få flytta in i en trygghetsbostad i Örebro kommun måste man vara över 75 år och ha trygghetslarm. I dag står 1 250 personer i kö till 191 lägenheter och det är sex års väntetid. Någon behovsprövning görs inte, utan det är kötiden som avgör om du ska kunna få en plats.
Köar på flera ställen samtidigt
– Vi har inga förturer till trygghetsbostäderna, många som står i kö här köar därför ofta på flera ställen samtidigt. Till exempel till Öbos boenden, säger Margareta Odenå-Stenman som arbetar på lokalförsörjningsavdelningen i Örebro kommun.
Eva Jörbo som är områdeschef med ansvar för trygghetsbostäderna anser att det behövs fler trygghetsbostäder i kommunen.
– Kön visar på behovet och medborgares önskemål att bo så här. Annars ställer man sig inte i kö. Den här boendeformen är väldigt bra och hälsofrämjande. Därför är drömmen att vi ska bygga fler sådana här bostäder, där vi också kan använda oss av mer modern teknik i bostäderna, säger Eva Jörbo.
För bor man så här, klarar man sig länge själv. När bostäderna är anpassade för äldre spelar det ingen roll om till exempel rörelseförmågan minskar.
Under de närmaste åren kommer Örebro kommun att bygga nya vård- och omsorgsboenden vartannat år för att klara de ökande behoven bland de mest omsorgskrävande äldre, men om även trygghetsboenden kommer att prioriteras i lika stor utsträckning är än så länge oklart.
– Det finns en skrivning i kommunens översiktsplan om byggnation av trygghetsbostäder i anslutning till det nya vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna, men det är än så länge bara en plan, säger Eva Jörbo.
Det finns även bostäder som liknar kommunens trygghetsbostäder, men som i stället kallas seniorbostäder. 2011 tog Öbo över fyra av Örebro kommuns servicehus och gjorde om dem till seniorbostäder för personer över 70 år. Inte heller här finns någon behovsprövning eller något förturssystem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har inga andra krav än att man ska ha fyllt 70 år, säger Britt Larsson, som arbetar med seniorbostäder på Öbo.
Just nu står 6 000 seniorer i kö på seniortorget för att få en lägenhet.
– Boenden som riktar sig till 70 plus är väldigt populärt. Det sitter många ensamma äldre hemma i sina lägenheter och vill komma till ett sådant här boende, säger Britt Larsson.
Ofta är det barnen som gör intresseanmälningar till sina föräldrar. Men även till seniorbostäderna är väntetiden lång.
– Den senaste som fick en seniorlägenhet hade stått i kö sedan 2012. Men det är olika lång väntetid beroende på vilket boende det är, säger Britt Larsson.
I snitt behövs minst 1 000 kö-poäng, eller två år och sju månader, för de mindre populära lägenheterna. Vill man ha en populär tvåa med kök på Norrby senior är väntetiden mycket längre.
Kö även till privata boenden
Kösituationen gäller inte bara till Öbos seniorbostäder och till kommunens trygghetsbostäder. För som vi tidigare har rapporterat är det lång kö även till privata seniorboenden som drivs av stiftelser och kyrkor.
– Det är fruktansvärt synd om många äldre. Det finns ett stort behov av sådana här boenden där man kan få matservering och gemensamma aktiviteter, säger Britt Larsson.
Och riksdagsledamoten Barbro Westerholm tycker att det är dags att vi slår hål på myten att alla vill bo kvar hemma till livets sista dag.
– Det har varit som ett mantra, att äldre vill bo kvar hemma, men det är en myt och nu ökar trycket. De som har lång kö har underskattat behovet, säger Barbro Westerholm.