Längre in i lokalen sitter Ingela Nilsson Böös på sitt kontor och pratar med en av de anställda. Eller rättare sagt, hon pratar, och han tecknar med händerna.
– Kommunikationen på det här företaget sker med teckenspråk. De flesta av de 23 anställda är döva eller hörselskadade, men här finns även några med andra funktionsnedsättningar, säger hon.
En livsstil
Ingela är en av två hörande som jobbar på Teckenspråkcentrum, TSC, och sköter administration och planering. Hon är också gift med Lars Nilsson Böös, som startade kooperativet år 2000.
– Det här är en livsstil, det är ofta 200 procent jobb, säger han och lämnar papperstuggen tillfälligt åt sitt öde.
Affärsidén är att erbjuda olika typer av servicetjänster som transporter och bud, fastighetsskötsel, dataservice, trädgårdsskötsel, cykelreparationer, städning och catering.
– Vi försöker att inte se begränsningarna utan möjligheterna och hitta arbetsuppgifter som passar varje enskild anställd, förklarar Lars.
Medarbetarna är flexibla. Ena dagen kan det vara att alla behövs för att klara ett stort utskick av fruktkorgar, andra dagen kan det vara 400 cyklar som ska monteras.
Här finns också människor som arbetstränar eller gör praktik.
– Vi har förfrågningar från Malmö i söder till Kiruna i norr från personer som vill komma hit och jobba. Flera har flyttat hit bara för att vi finns här. Vi försöker växa i lagom takt så att vi hinner med att ta hand om och handleda alla.
Socialt företagande
Lars är hörselskadad sedan barndomen och utbildad elektriker. Han lessnade på att det var så svårt för hörselskadade att få jobb och bestämde sig för att starta ett eget tillsammans med tre kompanjoner. De gick en utbildning om socialt företagande medan de funderade över vad företaget skulle göra.
– Målet var att skapa jobb till hörselskadade och döva och vi bildade en ekonomisk förening. Startkapitalet var 1600 kronor. Det täckte kostnaden för registreringsavgiften för företaget och fyra t-shirts.
Det första uppdraget var att dra kundvagnar på Ikea i Birsta. De köpte en budbil och fick även uppdrag att leverera och skruva ihop möbler. Sedan dess har koop-erativet vuxit sakta men säkert och utvecklats i takt med medarbetarna.
I dag omsätter man cirka 9 miljoner kronor. Det första året var 67 procent av intäkterna bidrag och 33 procent försäljning, I dag är siffrorna omvända. Cirka 30 procent av intäkterna är bidrag och 70 procent kommer från försäljningen av tjänster och service.
– Efter att ha hållit på i 15 år har vi ett stort kontaktnät och har blivit duktiga på att få uppdrag. Vi skriver offerter och deltar i upphandlingar precis som andra företag. Vi dumpar inte marknaden. Och all vinst går tillbaka till verksamheten, säger Ingela.
Årets kooperativ
Teckenspråkscentrum har också uppmärksammats genom åren. Lars är till exempel en flitigt anlitad föreläsare och studiebesöken till Sundsbruk är många.
2014 utsågs företaget till Årets kooperativ i Västernorrland. I höstas var TSC ett av tre företag som nominerades till Årets Företagare 2015 i Sundsvall. Man vann inte men fick gå på tjusiga Business Awards på Södra berget.
– Vi säger som i Idol, att det är tvåan som det går bra för, skrattar Lars.
Han har märkt ett ökat intresse för socialt företagande, inte minst bland unga.
– Vad kostar en arbetslös? Samhället går med vinst för varje person som vi anställer och vinsterna för den enskilde kan vara enorma. Vi har sett så många exempel på hur människor blivit starkare och fått bättre självkänsla genom att få göra nytta och känna sig behövd. Det går inte mäta i pengar.