BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Den nya boken Från stenyxa till hockeyklubba – boken om Timrå är ett rikt illustrerat praktverk på 400 sidor och ett resultat av en kollektiv process (se faktarutan). Men det är Gustaf Forsell som ensam är ansvarig för texten.
– Jag har utgått från ett landskapsperspektiv där jag intresserat mig för hur människor som genom historien har slagit sig ner kring Indalsälvens utlopp har använt landskapet.
De naturgeografiska förutsättningarna har skapat samhället. Vid alla Norrlandsälvars utlopp har det vuxit fram städer och Sundsvall-Timrå är det enda stället längs Norrlandskusten där två älvar rinner ut på nästan samma ställe.
En rik tid
I boken skildras hur de första människorna bosatte sig i området efter inlandsisen via den rika järnålderstiden i Timrådalen och utvecklingen fram till i dag. En tyngdpunkt ligger på framväxten av industrisamhället, den expansiva sågverksepoken och de spirande folkrörelserna.
– Timrå har under två perioder varit en del av världshistorien, dels under folkvandringstiden på äldre järnåldern och under ångsågsepoken.
Tanken har varit att åstadkomma en sammanhållen berättelse.
– Det handlar inte bara om att samla ihop anekdoter och berättelser om de människor som har bott och verkat här utan också om att länka samman dem för att förstå de stora sammanhangen.
Gustaf Forsell har tidigare skrivit böcker med anknytning till Timrås historia.
Debuten kom 1989 och gjordes på uppdrag av fackförbundet Pappers. ”Östrand – bygge i kristid” var en dokumentär berättelse om fabriken och de människor som har jobbat där.
– För mig kommer skrivandet ur mitt politiska engagemang. Jag insåg att skrivandet var ett verktyg för att förstå samhället och att kunna påverka min omgivning.
Fram till 1992 arbetade Gustaf Forsell själv på Östrand som reparatör. Han fick många positiva reaktioner på sin första bok från arbetskamrater.
– Jag minns särskilt en som kom fram till mig och sade att boken var bra. Och så lade han till: ”Det är den enda bok jag har läst”. Det var omtumlande och uppmuntrande. Jag tycker att det är storvulet att kalla mig författare, men jag såg att jag kunde göra skillnad genom att skildra den vardagsverklighet som jag kände till.
Gustaf Forsell är medlem i föreningen Arbetarskrivare, har skrivit noveller och dramatik och även gjort reportageböcker.
– Drivkraften är fortfarande densamma: att den här boken ska läsas av de som normalt inte läser böcker.
Lättillgänglig
Det är första gången som det görs en bok som sammanfattar historien om det som är Timrå kommun. Gustaf Forsell påpekar att målgruppen är bred och det fylliga bildmaterialet gör boken lättillgänglig.
Folkrörelser och föreningsliv har en viktig roll i Timrås historia, och i boken.
– Hockeyklubban i bokens titel syftar inte bara på hockeyn utan är också en symbol för föreningslivet som en metod för gemenskap och förändring.
Gustaf Forsell noterar exempelvis folkrörelsernas vikt för samhällets utveckling och demokratisering.
– En sak som vi kan lära av historien är hur tålmodigt arbetarklassen förberedde sig för att ta makten med studier och diskussioner, det gällde både reformister och revolutionärer.
Boken avslutas med ett nedslag i Söråkers Folkets hus i nutid.
– De har hittat en modell att tillämpa folkrörelsetanken i nutid med ett underifrånperspektiv. Genom en förändrad arbetsorganisation har de lagt mer inflytande och ansvar på de som jobbar i verksamheten.