BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är inte bra för barnen att få så många nya ansikten. Vi har haft en hög ruljans på personal men nu hoppas jag att vi ska få stabila arbetslag. Om personalen mår bra kommer de förhoppningsvis inte söka sig vidare i samma utsträckning, säger förskolechefen Farid Dashti.
Efter årsskiftet kommer nämligen personalen att börja jobba 30 timmar i veckan i barngruppen jämfört med dagens 40 timmar. Utöver det kommer de ha fem arbetstimmar som de får lägga på hälsofrämjande aktiviteter som yoga, promenader och styrketräning. Farid Dashti hoppas att personalen kommer att få bättre hälsa och träningsvanor.
– Jag hoppas att de kommer se en förändring i sin vardag. Många vill träna men det är lätt att det inte blir av. Om man har ett år på sig är det lättare att skaffa sig vanor som man kan hålla. Jag tror också att personalen kommer trivas bättre på sin arbetsplats och därför kommer det att bli bättre för barnen, säger han.
Många sökte tjänsterna
Projektet kommer att hålla på i ett års tid och möjliggörs av ett projektbidrag på 625 000 kronor från nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Pengarna ska gå till att anställa ytterligare två förskolelärare som ska täcka upp för timmarna men också bidra till en högre kvalitet i verksamheten. Tidigare har förskolan haft svårt att rekrytera personal men när Farid Dashti kunde locka med arbetstidsförkortning blev situationen en helt annan.
– Jag var orolig att ingen skulle söka tjänsterna men det är jättemånga som är intresserade. Vissa ringde till och med innan vi gick ut med annonsen eftersom de fått höra om projektet ryktesvägen, säger han och berättar att även personer från andra städer har sökt tjänsterna.
Han tycker det är skönt att kunna locka personal med en hälsosam arbetsmiljö i stället för att bara konkurrera med löner. Om man bara konkurrerar med pengar skapar det en rörlig arbets-marknad där anställda stannar kort tid på varje förskola och hela tiden går vidare till den som betalar bäst. Att ge nyanställda höga löner kan också skapa avundsjuka i arbetsgruppen.
– När man lockar med löner skapar det lätt en orolighet i den befintliga arbetsgruppen eftersom personalen som jobbat länge blir besvikna när det kommer in ny personal med högre lön. Jag är glad att kunna locka med ett hälsofrämjande arbetssätt, säger Farid Dashti.
Lisa vill testa yoga
En av de som hoppas på förändring är förskoleläraren Lisa Chan. Hon har jobbat på förskolan i knappt två år och tycker det ska bli intressant att få testa att jobba färre timmar.
– Det ska bli spännande att se hur det blir. För min egen del hoppas jag att jag kommer må bättre och känna att jag har mer ork på jobbet, säger hon.
Hon jobbar heltid och har aldrig tänkt på att gå ner i tid tidigare. Som hennes liv ser ut i dag hinner hon inte träna på fritiden så nu hoppas hon få till den vanan.
– Jag skulle vilja testa yoga och mindfulness för det verkar lugnande, säger Lisa Chan.
Vill sprida projektet vidare
Projektet kommer att utvärderas noga. HR-avdelningen kommer att göra hälsoprofilbedömningar före och efter och jämföra med en referensgrupp på en förskola där personalen har full arbetstid. Dessutom kommer två studenter att följa personalen och skriva sin masteruppsats om projektet. Nu återstår att skriva kontrakt med två eller tre nyanställda och att göra upp med facket om de sista detaljerna. Farid Dashti hoppas att projektet ska komma i gång så snart som möjligt efter nyår och längtar tills om ett år då han får se resultatet.
– Jag hoppas att vi får ett grymt resultat så att andra verksamheter i staden kan använda liknande projekt. Jag hoppas också att vi kan spara pengar genom att slippa ta in vikarier och att både barnen och personalen ska känna sig tryggare, säger han.