BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det var en väninna till mig som hade fått erbjudande om lägenhet och som tog med mig som smakråd. Vi kom hit en varm vårdag när alla var ute och området vimlade av människor som gick med käppar och rullatorer. Min väninna sade att hon aldrig skulle kunna bo på ett område med så många gamla, men jag tyckte att det var underbart.
Besöket slutade med att väninnan tog tillbaka sin ansökan. Anna-Lena Bager gjorde tvärtom. Hon ansökte om lägenhet och bara en vecka senare fick hon ett erbjudande.
Mellanlandade i annan lägenhet
För Maj-Britt Berglund och hennes make gick det inte lika snabbt och enkelt. De kom båda från Malmö men hade bott länge i Kalmar, när de som pensionärer ville flytta till Lund och Thulehem.
De mellanlandade i en annan lägenhet i Lund där de fick bo i sex år i väntan på att få den fyrarummare de efterfrågade på Thulehem.
Det är nu 20 år sedan. Maj-Britt Berglund har hunnit bli 92 år och sedan hennes man gick bort har hon flyttat en gång till, från fyrarummaren till en tvårummare. Men hon är Thulehem trogen. Här äter hon tre eller fyra gånger i veckan i den gemensamma matsalen. Hon är ansvarig för områdets bibliotek och är dessutom med i en skrivargrupp som består av fyra personer.
Under åren har hon hunnit se hur området har förändrats.
– När vi flyttade in fanns det inte tillgång till lika mycket hemtjänst som i dag, så många som kom hit blev inte så långvariga. Men i dag bor det många 90-åringar här och man kan med hjälp av hemtjänsten klara sig länge.
Utöver den gemensamma matsalen med intilliggande lobby finns det ett stort utbud av mötesplatser på området. En sjuksköterskemottagning tar hand om många medicinska frågor och områdets intresseförening ordnar konserter och hyr in föreläsare.
”Det sociala livets motor”
När det gäller fritidsaktiviteter finns det en datorgrupp med en mycket aktiv fotosektion, motionshall, gym- och yogagrupper, andaktsgrupp, filmgrupp och träffpunkter för dem som håller på med boule, biljard och bridge.
Det finns en vävstuga och en tvårumslägenhet som är inredd för dem som vill sy, måla och som fungerar som replokal för områdets musiker.
Och det stoppar inte där. Här finns dessutom små och mer informella cirklar och grupper av olika slag. En av dem är den skrivargrupp som både Anna-Lena Bager och Maj-Britt Berglund är med i.
– Det är många som är mycket aktiva. Men man måste inte umgås med någon om man inte vill, säger Gunni Öhlund, 73 år, som tillsammans med sin man flyttade till området för drygt tre år sedan.
En stor tillgång är matsalen där man kan äta lunch sju dagar i veckan. Det är vällagad mat, med trerätters under helgerna.
För en vardagslunch betalar de boende 57 kronor, medan helgluncherna kostar 67 kronor. Det går bra att bjuda med gäster och den som vill ha öl eller vin till maten kan ta med det.
Tvingas ofta ta farväl
Ett ställ i matsalen är till för de boendes tygservetter. Men stället är nu nästan tomt, och används mer till meddelanden. Men att Thulehem är mest för höginkomsttagare är en myt som Anna-Lena Bager slår hål på.
– Det finns många här som har bostadstillägg och den hyra vi betalar är på samma nivå som i LKF:s lägenheter, säger hon.
Att området befolkas av enbart äldre innebär att de boende ofta tvingas ta farväl av grannar som har hunnit bli vänner. Men Anna-Lena Bager håller fast vid sitt första intryck av att området är en bra plats att åldras på.
– Du får en realistisk syn på vad åldrandet är när du ser hur snabbt det kan gå, säger hon.
De dagar hon behöver se andra delar av livet så tar hon bussen ner till stan.
– Där går jag runt och tittar på alla studenter som vimlar omkring och tänker att oj vad snabbt alla går, säger hon.