– Men jag har ännu inget bilkörkort, därför får jag inga jobb, suckar han.
Tobias har varit arbetslös i cirka två år. Att inte ha ett jobb att gå till tär på honom.
– Jag vill inte bara slasa runt och leva på bidrag från samhället. Jag är arbetsför och vill jobba!
Patrik har missbrukat och skrevs ut från ett behandlingshem veckan före midsommar. Sedan dess har han varit drogfri. Han berättar att arbetslösheten tär på honom också.
– Jag vill inte leva på socialbidrag och bara få praktikjobb som ändå inte leder någon vart. Jag vill ha ett riktigt jobb.
Ökad risk för återfall
Tobias och Patrik säger att gå sysslolös ökar risken för att en före detta missbrukare ska återfalla i missbruk.
– Vi behöver jobb. Och bostäder, men det finns ju inga lediga lägenheter i Örebro för oss. Det byggs bara dyra lägenheter som vi inte har råd med. Har man en egen lägenhet och ett jobb så är det mycket lättare att hålla sig ren, säger Patrik.
Patrik brukar sitta åtta till tio timmar om dagen utanför affärer i centrum och sälja tidningen Situation Stockholm.
– Men det gör jag för att hjälpa hemlösa människor som har det svårt, inte för pengarnas skull.
De är som sagt beredda att ta vilka jobb som helst, förutom att sälja mobilabonnemang.
– Jag vill inte lura på folk dyra abonnemang som de egentligen inte har råd med. Det skulle inte kännas bra, säger Tobias.
Krav på nykterhet
Blixtjobb är enklare jobb som det tar några timmar att utföra, exempelvis trädgårdsarbete, målning eller städning. Företag eller privatpersoner som behöver hjälp vänder sig till Ria Dorkas som förmedlar jobben. Den som utför jobbet kan få kontant betalt direkt efteråt.
– Men det ska vara riktiga jobb med avtalsenliga löner. Den som beställer jobbet får en faktura och betalar skatt och arbetsgivaravgifter precis som vanligt. Vid kontant betalning ligger vi ute med pengarna, säger Tomas Elm, verksamhetschef på Ria Dorkas.
För att få utföra ett blixtjobb ställs krav på nykterhet. Förhoppningen är att ett blixtjobb ska ge missbrukare en morot att avstå från alkohol och droger.
– Då kan de somna på kvällen trötta efter att ha jobbat och vakna nöjda med sig själva, säger Tomas Elm.
Fem per dag
Projektet med blixtjobb började i juni och ska pågå till sista oktober innan det utvärderas. Att det hittills har gått segt med att hitta arbeten tror Tomas Elm beror på att det är semestertider samt att det tar tid att etablera en ny verksamhet. Många företag har dessutom fasta kontrakt med andra entreprenörer inom till exempel städning och har inte utrymme för att ta in mer personal ens för några timmar i veckan.
– Vi hoppas att privata företagare och privatpersoner ska vilja anlita oss, kanske mer av sociala skäl än ekonomiska, säger Tomas Elm.
Målet är att hitta minst fem blixtjobb per dag.
Knyta kontakter
Idén med blixtjobb kommer från Stockholms stadsmission. Där infördes blixtjobb på prov för flera år sedan, förra året blev verksamheten permanent.
Tobias och Patrik hoppas att det snart ska bli snurr på verksamheten här med. De ser blixtjobb som en chans att få in en fot på arbetsmarknaden och knyta kontakter.
– Vi vill jobba och få visa att vi kan. Förhoppningen är att blixtjobb så småningom ska leda till ett riktigt jobb, säger de.